Startside
fredag 29. mai 2020
NYTT FRA BASEL + film fra USA om urmakerfaget 31.3.2015 Skriv ut E-post
tirsdag 31. mars 2015
Film om amerikanske urmakere og deres syn på urmakerfaget

https://www.youtube.com/watch?v=4oYM3ODwSPg&feature=youtu.be

Denne film bør bidra til å vurdere urmakerfaget som et kunsthåndtverk.

For Norge blir dette borte i løpet av få år hvis ingen forstår viktigheten av å ta vare på fagets grunnleggende kunnskaper.

FUN er meget bekymret for at vår urmakerutdanning nå kommer til å bli prioritert kjedebutikkens og våre leverandørers behov for service og ikke tilstrekkelig vektlagt vår grunnleggende kulturelle arv.

FUN er nå skviset ut av utdanningskomiteen fordi vi har vært kritiske til dagens lite tilfredstillende utdannning.
Leder av denne komite, som er representant for våre leverandører, er selv ikke utdannet urmaker og representerer nå urmakerfaget for små og værneverdige fag.
FUN mener dette er helt galt. Her bør en fagutdannet person representere faget, ikke en leverandør med helt andre økonomiske mål.


NYTT FRA BASELMESSA:


Fra 1. januar 2016, stopper ETA all levering av deler og urverk til våre delegrossister.
Dette medfører at fagurmakere nå får større og større vanskeligheter med å få deler til de ur som kommer inn til service. Omtrent alle nye urmodeller må ha originale deler. De urmakere som ikke er godkjent for de respektive urmerker, risikerer nå å ikke få deler til de ur som kunden kommer inn til verkstedet med for service.

Verdens beste urmaker får ikke deler til Rado!

FUN snakket med Paul Gerber, en av verdens mest annerkjente urmakere i dag. Han var fortvilet over det som nå skjer og var rett og slett sint. Han selv, som står bak mange kompliserte mekaniske mekanismer og som er prisbelønnet for sitt arbeide, får selv ikke en eneste del fra Swatch Group.!

Sveits trenger 50.000 nye urmakere i årene som kommer!

Ingen vet hvor de skal få dette fra og samme tendens ser vi over hele verden, også i Norge.
Wostep-utdanningen rundt i verden, har alt for dårlig kapasitet i dag. Det er kun 3 elever som i år har startet i VG2 på Kongsberg V.G.S. urmakerlinjen. I Norge ser vi allerede store deler av landet helt uten fagurmaker og tilveksten er alt for dårlig. Etterutdannning har ike fungert på mange år for urmakerfaget generellt. Det blir det fabrikker som overtar. Den kulturelle arven er ikke prioritert overhode!


Fra årets Baselmesse, var det en gjennomgående snakkis mellom fagurmakere og utstillere, at det som fabrikker nå gjør i Sveits, med Swatch Group i spissen, kan få store negative betydninger i det å kunne drive selvstendig urmakerverksted og butikk i fremtiden. Mange mente at Swatch Group må snu og har gått alt for langt. Omtrent alle produsenter i Sveits vil nå værne sitt eget merke ved å selektivisere distrubisjon og service. De som ikke har servicenter, leter etter urmakerverksteder som kan tenke seg å bli deres cervicenter. De store produsenter har for lengst knyttet all service opp mot lukkede sercicenter og meget restrektive og kostbare servicetilbud til kundene.

Tag Heuer har sluttet med ETA kvartsverk og gått over til Ronda.

FUN ble fortalt dette på Ronda-standen, uverk produsenten som også har produsert Harley-verk og urdeler tidligere.

Vi forstår Tag Heuer godt, at de vil bort fra de ETA-verk som koster omtrent ingen ting og som slett ikke står i forhold til urets pris. Tag Heuer har fått masse pepper for dette. Ronda lager urverk som i stor grad kan repareres, men som også er i et rimlig pris skikt.
Det skal bli spennende å se om urmakere vil akseptere Ronda som et bedre alternativ.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.