Startside arrow Nyheter arrow 2015 året da Apple-watch ble en trussel for urmakeren?
lørdag 04. juli 2020
2015 året da Apple-watch ble en trussel for urmakeren? Skriv ut E-post
tirsdag 06. januar 2015
Hva skjer med urmakerfaget i 2014?

Det produseres i dag ca. 1,2 milliarder ur hvert år.
Hvor mange av disse kan vi reparere og hva skal en fagurmaker leve av i fremtiden?


http://qz.com/316064/six-things-to-know-about-the-swiss-watch-industry-before-apple-invades/

Tag Heuer's Jean-Claude Biver sier i en artikkel til journalist Dan Frommer 29.12.2014 at apple Watch ikke har sex-appell!
Artikkelen setter opp 6 punkter for de utfordringer urindustrien står ovenfor og reffererer til bl.a. Credit Suisse sin rapport fra 2013 om utviklingen i den sveitsiske urindustri, lenge før Apple kom med sitt armbåndsur Apple-Watch.

Hva denne utvikling får av betydning for den vanlige fagurmaker er meget viktig også her i Norge.
Tendensen de siste år er meget klar: Volumet av solgte ur er ikke reparerbare slik urmakerfaget har tradisjon for. Mesteparten av de ur som selges i det lavere pris-segment, er laget i Østen og er av slik produksjonskategori at urverket ikke lenger er reparerbart økonomisk. Dette betyr at mesteparten av de ur som selges i det norske markedet ikke kan repareres eller økonomisk er i en pris der det ikke er forsvarlig med en reparasjon allerede i dag. Disse ur er nå i ferd med å fjærne seg helt fra fagurmakerens hverdag og vi ser at de selges av alle typer butikker. Dette er ur der navnet og design betyr mest.
Disse ur har ikke noe med fag å gjøre. Urmakerens utfordring er hvem som har åpnet uret sist og puttet inn et batteri med fingerflekker og rusk slik at uret stopper og kunden er sint da det jo er kjøpt her. på toppen mangler det jo en pakning som ligger som en krøll inne i uret! Dette har ikke noe med fag å gjøre!

Hvem skal reparere de gode ur i fremtidens Norge?
Motsatsen her er de ur som selges i en reparerbar kvalitet og som fabrikkene vil skal ha service og vedlikehold. Spørsmålet her er : Hvem skal utføre denne service i fremtiden?
Swatch Group har allerede laget mange vanskeligheter for den lille fagurmaker i å stoppe delelevering. Våre delgrossister får ikke lenger deler fra ETA/ Swatch Group om ett år fra nå av. De fleste urprodusenter i høyere kvalitet, har allerede innført selektiv service, slik som Rolex har gjort i mange år. Dette for å beskytte sitt eget produkt og lage en selektiv service der kunden blir tvunget til å finne den rette serviceurmaker og tvunget til å betale det som fabrikken bestemmer.
Vi har nå utfordinger i alle de meget dyre ur som kjøpes rundt om i verden og der ikke kjøper tenker på hvor og hvem som skal vedlikeholde uret hjemme i Norge.

Vi trenger meget dyktige fagurmakere
Denne service trenger meget dyktige fagurmakere som har en grunnutdanning i tråd med de krav disse fabrikker setter. Det er derfor meget viktig at vi også i Norge følger opp med en kvalitetsrettet grunnutdanning tilpasset dette behov. Vi har ikke noe alternativ her. Skal vi i Norge ha gode urmakere som kan ivareta faglig god service, MÅ vi følge med i den internaltionale utviklingen.

I tillegg til dette selektive system vil det bli et stort behov for å opprettholde kunnskap om å ivareta den mekaniske klokka som en kultur i Norge. De ti-tusenvis av gamle ur, store og små, trenger faglig vedlikehold i overskuelig fremtid. Hvem som skal utføre dette, er det urmakerfaget som må ta tak i.

Den imaterielle kulturarv, som det heter, er også for vårt fag meget viktig. Hvem skal ivareta alle de mekaniske kirkeur rundt i Norge og hvem skal ivareta de tusenvis av gamel vegg og gulvur. Det finner mange tusen flotte lommeur og omtrent hver familie har et eller flere arvestykker som må vedlikeholdes i fremtiden. Hvem skal gjøre dette?

Hvem skal ivareta de gamle ur i Norge?
Her har urmakerfaget en meget stor utfordring i å tilpasse vår fremtidige utdanning til det fremtidige behov. FUN, Fagurmakerne Norge, har påpekt dette i mange år og ment vi ikke har noe valg. Her må det tenkes nytt og vi må ha våre myndigheter med oss i en ny utdanning som ikke er bassert på et utgått og foreldret lærlingesystem der lærlingen ikke er kvalitetssikret gjennom sin utdanning og der tilfeldigheten spiller rolle om eleven får sin utdanning.

Fagurmakeren må ikke forsvinne!
Det er derfor ikke noen grunn til å mene eller si at urmakeren blie borte. Vi MÅ faglig tilpasse den moderne og nye tid til vår tradisjonsrike fagutdanning. Vi har rett og slett ikke noe valg!

Men vi er på rett vei! Det mekaniske uret har sex-appell så det holder! Sier sjefen av Tag-Heuer.


 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.