Startside
lørdag 04. juli 2020
SOLA HAR SNUDD! 22.12.2014 Skriv ut E-post
søndag 21. desember 2014
 Søndag 21. desember er den korteste dagen i 2014.
Tre minutter over midnatt natt til mandag snur sola. Vintersolverv inntreffer én gang i året. Da er den nordlige halvkule lengst bort fra sola. Denne dagen er den som har kortest daglengde.
Dette har med TIDEN å gjøre!

 


Det er et faktum at sollyset påvirker oss alle, enten vi vil eller ikke. Fravær av sollys kan utløse depresjoner. Omvendt er sollys med på å stimulere produksjonen av hormonet melatonin i epifysen, som kontrollerer bl.a. tretthetsfølelse og døgnrytme.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med Lucia-dagen. Men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man Lucia-feiringen på 13. desember, og kom i utakt med solvervet.

Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det, ifølge Wikipedia.

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.