Startside
fredag 22. januar 2021
fabrikken som håndlager armbåndsur, av Jon Lindstrøm 2.10-14 Skriv ut E-post
torsdag 02. oktober 2014
 Fabrikken som håndlager armbåndsur!
D. Dornblüth & Sohn
artikkel av urmaker Jon Lindstrøm
 
 D. Dornblüth & Sohn lager armbåndsur for hånd!

I tradisjonen etter de gamle mestere ønsker vi å vise at det tradisjonelle Tyske urmakeriet, selv i internett alderen, fortsatt kan fremstille ur uten hjelp fra data styrte maskiner.  Før urets hjerte endelig begynner å slå i urene våre, blir nesten alle delene fremstilt og finisjert for hånd. Slik blir hvert av våre ur er et unikt produkt. Opplev med oss det fine Tyske håndverket slik det var for hundre år siden.

Slik presenterer håndverksbedriften D. Dornblüth & Sohn seg i katalogen de sender til håpefulle kjøpere. Men det kan ta tid før du holder uret i hånden, for det sier seg selv at virkelig håndverk må ta sin tid. Det er ikke så mange urene i måneden som forlater verkstedet. På grunn av den manglende teknologiske utviklingen i det tidligere øst Tyskland er det grunn til å tro at mye bra håndverk har overlevet der, det kan bedriften D. Dornblüth & Sohn være et friskt eksempel på.

Men for å begynne med historien: Det hele startet en trist november kveld i 1959 i den lille østtyske byen Chemnitz, som for ytterligere 30 år måtte lyde navnet Karl-Marx-Stadt.  Dieter Dornblüth hadde fått et håpløst tilfelle av et lommeur til reparasjon. Han fattet interesse for det fine verket med en spesielt lang senter sekundviser. Etter et utall av timer ble uret levert til eieren. Men Dieter kunne ikke få dette uret ut av hodet og satte seg som mål å lage et armbåndsurverk med dette lommeuret som modell. Etter en tid hadde han fått noen av løpeverkshjulene på plass, men skjebnen grep inn, han fikk tilbud om å overta en urmakerforretning i Kalbe i Sachsen og prosjektet ble lagt i skuffen og glemt.

I 1999 da Dieter fylte seksti år, overrakte sønnen Dirk ham et armbåndsur han selv hadde laget. Urverket var basert på det berømte Glashütte urverket caliber 60.3. Farens glede over denne gaven vekket gamle minner, og han fortalte sønnen om den førti år gamle drømmen om å lage et eget urverk. På en serviett begynte far og sønn samme aften å skissere noe som kunne bli til basis kaliber for et armbåndsur. På denne måten ble farens drøm fra 1959 bragt til live på nytt.

Med de nye Dornblüth calibrene beviser far og sønn at egne ideer i urmakerkunsten nødvendigvis ikke behøver å være avhengige av CNC teknologi. Men at selv i dag kan urmakere med engasjement og tilstrekkelig fagkunnskap og med tilgjengelig verktøy og tradisjonelle maskiner fremstille ur av høy kvalitet. Dornblüths urverksfamilie taler for seg selv. Calibrene svinger med klassiske 18000 halvsvingninger pr. time. Glusidur skruebalanse med Nivarox 1 spiral. Svanehals mikroregulering på den håndgraverte balansekloben. Solid tre fjerdedels plate i Glashütte stil over løpeverket, og skrudde gull foringer i løpeverket. Tilbake virkende sperr med stor flatpolert sperr fjær og sperr hake. Dobbelt solslipning på opptrekks hjulene og forgylt firmalogo med produksjons nummer fra stamboken på verkplaten.

Under planleggingen av caliberet var far og sønn misfornøyde med plasseringen av sekundviseren. Hva om sekundviseren fikk plassering ved kl. 3 på urskiven, hva så med tomrommet på skiven ved kl. 9? Far Dornblüth fant løsningen da han hadde bilen sin på verksted og fikk øye på en modell av en differensial. Han fikk låne modellen med hjem noen dager, og vips lå skissen til en opp ned indikator klar. Den bestod av bare tre tannhjul og var ikke mere enn 2,98mm høy. Takket være de få tannhjulene er indikatoren i stand til å vise fjærens opptrekksnivå med stor nøyaktighet. Slik ble caliber 99.2 født.

Det enkleste verket i caliber familien er 99.0, et vanlig tre viser verk med liten sekund kl. 6. Verket mangler imidlertid ingen av de fine håndverkskvalitetene som pryder alle verkene. Varianten cal. 99.1 viser en større sekundviser som gir skiven med visere et mere harmonisk preg. Cal. 99.3 har fått en datoviser ved kl.3, stor sekundviser kl.9 og opp ned indikatoren rett under tolvtallet. Med cal. 99.5 utvides paletten med en sentrum sekundviser i tillegg til opp ned indikatoren kl.9 og dato viser kl.3. Kronen på verket er REGULATOR utgaven med skive lay out som de gamle fine sekund pendel presisjonsurene. Kjent fra observatorier og noen finere urmakerbutikker som kunne koste på seg riktig tid.

Urene leveres i en eneste grunnmodell, men med variasjoner i stål og gull kasser, supplert med sorte og hvite skiver. Kasse diameter på 42mm, høyde 11,5mm. 1.6mm slakt buet antirefleksbehandlet safirglass, og skrudd baklokk med safirglass.

For mere detaljer henviser jeg til hjemmesiden www.dornblueth.com .

Etter katalogen å dømme har firmaet Dornblüth & Sohn foruten far og sønn åtte ansatte. At de med så få medarbeidere kan håndlage en såpass omfattende kolleksjon i en så imponerende kvalitet står det respekt av. Prisene spenner fra enkleste modell i stål til sånn omtrent kr. 27800.-, til dyreste i rosa gull kr. 147000.-.  Kanskje er dette noe å tenke på for urmakere som ønsker noe skikkelig å bite i?

J.J.L

 

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.