Startside arrow Nyheter arrow NOMOS sier farvel til Swatch Group, forfatter: Jon Lindstrøm
onsdag 03. juni 2020
NOMOS sier farvel til Swatch Group, forfatter: Jon Lindstrøm Skriv ut E-post
søndag 07. september 2014
Den store gigant feier over den lille dyktige urmakeren!
Swarch Group stenger nå døra for mange urprodusenter og urmakere over hele verden. Dette får store konsekvenser med at mange fabrikker ikke får de nødvendige urdeler et mekanisk ur må ha, og selvstendige urmakere ikke får deler uten å være kontraktfestet og godkjent av Swatch Group.
Det positive opp i dette er at fabrikker må tenke nytt og selvstendig. Dette medfører nye produsenter og nye veier å gå for de som til nå bl.a. har vært avhengi av en spiralfjør, støtsikkring, ETA urverk eller en balanse. For den enkelte fagurmaker, kommer det flere og flere deler på markedet som er uoriginale og som nå blir reddningen for mange klokker og urmakere.

Den gode selvstendige fagurmaker blir borte.
For den enkelte fagurmaker som ikke blir med og skriver under på de strenge juridiske krav Swatch Group setter, har det allerede fått store konsekvenser også her i Norge. Gode fagurmakere som i flere generasjoner har vært med på å bygge opp varemerket Certina, Omega, Tissot og Longines, får ikke en eneste del til de ur de har solgt. De er ofte små bedrifter og som dekker sitt lokale marked og som i alle år har vært autorisert på "sine" merker, men som i dag ikke klarer å følge med i de juridiske krav Swatch Group har satt for å få kjøpt en eneste pakning eller krone. Dette er takken for at min bestefar, min far og nå jeg, har solgt disse ur her i distriktet vi nå dekker helt alene som fagurmaker.
Urmakere over hele verden raser, og fabrikker blir tvunget til andre leverandører.

Urmakerfaget må lære av bilindustrien.
Det paradoksale her er at det er ingen vanskeligheter med å få en del til en bil for et selvstendig bilverksted, der alle bilmerker er pålagt å levere alle type deler og teknisk informasjon ut til alle. Men en liten baklokkspakning til en Omega, får ingen uten de som Swatch Group kontraktfester som godkjent.

Kan vi opp i dette se en gigant som etter en tid må bite seg selv i halen?

Urmaker Jon Lindstrøm har lenge vært svært kritisk til det som nå har skjedd, har skrevet denne artikkel.


Nomos sier farvel til Swatch monopolet!

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine skriver: NOMOS Glashütte bryter Swatch monopolet. Gangpartiet i et ur sikrer urets nøyaktige tidsmåling. Inntil nå er det bare et eneste firma som har kunnet fremstille disse delene i urets hjerte industrielt. NOMOS i Glashütte har nå brutt dette monopolet.


26/8-14


Nomos sier farvel til Swatch monopolet!

Med dette er alt mye sagt. Men at Nomos over en syvårs periode i samarbeid med universitetet i Dresden, har klart dette kvantespranget i teknologisk utvikling er ingen selvfølge. Skjønt Nomos allerede tidlig i sin korte historie proklamerte at de strebet etter selvstendighet, er investeringen på over 11 millioner euro frihetens pris. Tross denne investeringen skal ikke Nomos urene bli dyrere. Noe av forklaringen kan være at Nomos siden 2010 har doblet sin omsetning.

«NOMOS SVING SYSTEM», er døpenavnet. Den nye babyen ble vist for første gang på årets Basel messe, svøpt i den nye Metro serien fra Nomos med verk caliberet DUW 4401 som det tikkende hjertet. Med dette produserer Nomos 90 prosent av delene i urene sine selv. Spiralene kommer ikke lenger fra SWG dominerte Nivarox, men fra et Tysk selskap som har spesialisert seg på spiraler.

Men hvorfor alt dette oppstyret? Jo, ved starten av århundreskiftet annonserte SWG at de ville skjære ned på leveransene av ETA verkene til produsenter utenfor SWG. Omtrent 70 % av Tyske og Sveitsiske urprodusenter bruker eta verk. Når nå SWG for inneværende år og 2015 vil redusere sine leveranser til utenforstående ned til 75 % fra foregående år, så utløser dette naturlig nok et skred av protester. Det hele blir enda alvorligere når det SWG tilsluttede selskapet Nivarox, som har produsert gangparti delene til 95 % av alle ur, fryser leveransen av disse helt essensielle delene til 2010 nivå.

Det Sveitsiske konkurranse tilsynet grep inn i 2013, og bestemte at SWG måtte opprettholde sine leveranser av ETA verk og deler på 2010 nivå frem til 2016, ellers ville følgene for urindustrien bli katastrofale. Det var ikke å forvente at små produsenter hverken økonomisk eller innenfor en så kort tidsramme, kunne makte å omstille seg til en egen produksjon av disse vitale gangpartidelene.

Så kan vi jo undres over hvor dette skal ende? De dominerende selskapene innen urindustrien vil sannsynligvis bli enda større. De vil i større og større grad sørge bare for seg selv, og stenge de som ikke vil være med på leken ute. Små aktører som Nomos, med for tiden 200 ansatte, må finne nye veier for sin produksjon. Men det finnes nye friske markeder i det vakuumet som blir skapt av SWG`s reduserte leveranser.

Personlig tror jeg at håndverkere har en medfødt sans for frihet. Frihet er helt nødvendig for et eget handlingsrom og for å kunne utvikling egne ideer. De store konsernene tilbyr ikke dette, men snarere det motsatte. Som for eksempel avhengighet og strenge økonomiske forpliktelser, som igjen begrenser eller helt gjør slutt på egen utvikling. Dette er en type miljøer jeg tror riktige håndverkere vil trives dårlig med.

Men som et eksempel på det motsatte kan jeg avslutte med å nevne Nomos nye prestisjeur Lambda Lux som rommer det nye verket caliber DUW 1001, diameter 32mm. DUW står for Deutche Uhrwerke. Og Lambda skal bety noe sånt som egenverdi, og tro om ikke Nomos har sine ord i behold. To fjærhus gir uret en gangreserve på 84 timer, tre og et halvt døgn. Det vil si noe sånt som fra fredag kveld til mandag morgen om du skulle legge igjen Lambda hjemme, mens du selv drar på weekend med et sports ur på armen. Verket har 29 stener hvorav seks i skrudde gullforinger. Alt i ekte klassisk Glashütte design med håndgravert balanseklobe, Glashütte sperr, brukkete og polerte kanter på verket. Skrue balanse med mikroregulering og Nivarox A1 spiral. Sekund stopp, og på toppen av skiva troner en opp ned indikator som viser urets gangreserve over en skala på 297 grader. Dette er snadder for urmakere og viser med all mulig tydelighet, at den lille andungen Nomos ikke lar seg dukke av de store svanene i urmakeriets andedam. Lambda leveres i en hvit eller rosa 42mm gullkasse til den nette sum av ca. Kr. 111000. La oss håpe dette verket dukker opp i en stålkasse om en stund. Så når alt kommer til alt, kan kanskje Nomos være et alternativ til gigantene og tilby mere frihet på kjøpet? I Sverige og Danmark er Nomos representert, men ikke i Norge, og det forundrer meg stort!

Jon J. Lindstrøm

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.