Startside arrow Nyheter arrow Reisebrev fra årets Baselmesse
torsdag 28. mai 2020
Reisebrev fra årets Baselmesse Skriv ut E-post
søndag 06. april 2014
BASEL / Klokkeinteressertes Mekka

Tekst og bilde av Mette Nybråten, Klokkemakern, Askim

Hver vår avholdes verdens største ur- og smykkemesse i Basel i Sveits. 141.000m2 utstillingsområde for 1460 utstillere, i år kom totalt 122 000 besøkende fra 100 forskjellige land. Fra Klokkemaker’n reiste vi to stykker. Overveldende vår møtte oss. Blomstrende magnolia, kirsebærtrær, svibler og ranunkler. De langærmede overdelene måtte byttes ut!

 


 

Inne i hovedhallen for ur er det bygget opp hus i 3 etasjer, ett for hvert merke. Overdådig lekre design og utsmykkinger. Utstillingsvinduer og mottagelse i 1.etg, og showrom oppover. Utenfor de første/ største merkene som Patek Philippe, Chopard, Rolex og Zenith står veldressede høye menn og vokter inngangen. Ingen ”liten” dame fra indre østfold forviller seg inn der. Husene står bare oppe vel en uke hvert år, og så tas ned og lagres til neste år. Det tok oss ikke mange tittinger for å se at trenden i år, i klokkeverden er blått. Blå skiver og remmer gikk igjen fra første vindu. Og retrostil. Hvert merke med noe historie bak seg hadde funnet frem modeller de produserte i 50-60årene, gjort noen oppgraderinger og satt dem i produksjon. I de siste årene har vi stadig fått høre at trenden med steiner på kasser og skiver nå stagnerer, men ikke i år heller. Masse glitter. Og rosegull! Vanlig gult gull var også sterkt med. Dessuten fikk vi forespeilet i fjor at kassestørrelser går ned, heller ikke det stemte. Vi så store, og større klokkekasser, men også mindre enn vi noen gang har sett før. Dermed kan vi slå fast at alt er lov,- og ta gjerne frem en vintage! Trenden er også at mekaniske verk blir mer og mer attraktivt. Det er i ur med fjærer og hjul i inngripning at kvaliteter virkelig synes og utgjør en forskjell. Vi mennesker er kanskje ikke så opptatt av sekunder lenger, mer av egen stil, personlig uttrykk og kvaliteter som kan repareres.

Smykkene hadde også klare ledetråder, bla: amfibier. Mange produsenter hadde frosker, firfisler, øgler og slanger, de fleste med mengder av diamanter, rubiner, safirer og andre fargerike edle steiner. Pompadour-dusker var det også en del variasjoner over. Og i en helt annen retning: ringer med store enkle fattede steiner. Vi så også mye hestemotiver og Faberge’ hadde en stor fremvisning av sine varianter av egg. Både hvitt, gult og rødt gull var brukt i smykkene vi så. Perler var det selvfølgelig og. De går vel aldri av mote. Det var mye store, og fargede perler - fra rosa, gule og grå, til sorte. Pittesmå tredd i armbånd var det flere produsenter som viste.

Som vel alle forstår var det vrient å ikke gå amok i klokker, smykker og vårfornemmelser. I shuttelbussen til flyplassen kunne vi høre dansk, flamsk, engelsk, trolig russisk og tysk fra de nærmeste setene rundt oss. Det var 3.610 registrerte journalister som besøkte messen. Klokker er tydeligvis blitt et interessant tema å melde hjem om.

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.