Startside arrow Artikler arrow SHINOLA, artikkel av Jon Lindstrøm
onsdag 08. juli 2020
SHINOLA, artikkel av Jon Lindstrøm Skriv ut E-post
torsdag 16. januar 2014
Artikkel om urmerket SHINOLA og Detroit City i USA
Skrevet av urmaker Jon Lindstrøm
16.1.2014
SHINOLA

Argonite 1069

DETROIT

Tidsskriftet Europa Star publiserer i nr. 6-2013 artikkelen « The American Re – revolution». Detroit, Shinola and the future.

En slik overskrift vekker umiddelbart nysgjerrigheten. Hva er dette? En ny Amerikansk urfabrikk når de siste gav opp for femti år siden. Og i Detroit, den gamle bilindustribyen som i 1950 kunne vise til et innbyggertall på 1.8milioner, men som på grunn av problemer i den samme industrien, i 2010 bare kunne vise til en befolkning på ca. 700000, og en himmelhøy kriminalitet. Byen ble i en undersøkelse fra 2007 omtalt som USA`s farligste by, med en arbeidsløshet på bortimot 30 %. Området mellom Detroits sentrum og forstedene hvor en stor del av de fraflyttede husene ble revet for å unngå at kriminelle slo seg til der, blir i dag omtalt som «Urban prairie». De siste ti årene har det meste av positiv byutvikling foregått i Detroits sentrum. Etableringen av den nye urfabrikken må sees i denne sammenhengen.

«SHINOLA» er et armbåndsur i retro design, med buet safir glass og med cordovan lærrem. Noen av kassene leveres i stål. På modellene med liten sekundviser skjønner vi at her dreier det seg om et tilbakeblikk. Formgivningen er tatt fra de gamle dame anhengsurene, som i en overgangsperiode på begynnelsen av 1900 tallet fikk påloddet rem fester for å konverteres til armbåndsur. For de av oss som liker retro design kan dette se lovende ut. Spesielt med USA`s urproduksjon slik den var frem til midten av nittenhundretallet i tankene. Mine tanker går spesielt til «The American Railrode Watch», som når et eksemplar av arten en sjelden gang dukker opp på en fagurmakers verkstedsbord får hjerteslagene til å galoppere. Bare tanken på det amerikanske stålet i disse urene, plasserer dem i en klasse for seg. Nesten uslitelige. Hva så med dagens nykommer?

Prisene varierer mellom ca. kr. 3000.- og 6000.-. Utsalgsprisen til forbruker er på et nivå en urmaker forhåpentligvis kan tjene litt på. Argonaut på skiven henspiller på Argonaut bygningen i Detroit som ble bygget av General Motors i 1930 årene for å gi plass til designavdelingen. «Shinola» leier lokaler i denne bygningen, som er stappfull av design historie. Som en kuriositet kan nevnes at det amerikanske B – 1 bombeflyet fra annen verdenskrig ble utviklet her. Koplet med amerikansk patriotisme, vellykket formgivning, og en ur historie det står glans av, kan dette sikkert være noe å heve øyenbrynene for på USA`s hjemme markedet. Men noen detaljer får varsel klokkene til å ringe i mitt urmaker hode. Den lille sekundviseren plassert halvveis opp mot skivens sentrum? Argonite 1069? Shinola importerer verkene i deler fra Ronda i Sveits, og monterer dem selv i Detroit fabrikken. Hvordan kan det ha seg? Er arbeidslønningene i Detroit nå så lave, at amerikanerne kan konkurrere med lavkostland i Asia? Og hva skjuler seg bak tallet 1069? Ronda 1069. Verket består av en plastklump, tilsatt batteri, litt stål og messing i verkets mekaniske deler, til ca. kr. 80,- på nettet. Men i rettferdighetens navn, Shinola leverer også kronografer i serien «The Runwell» med Ronda verket 5021. Verket monteres fra Ronda deler i Detroit. På nettet koster dette verket ca. kr. 300.-. Urene er waterresistant til 5 atmosfærer. Ut til forbruker ligger «The Runwell» i stålkasse på i underkant av kr. 6000.-. Noe for oss her hjemme på berget?

Veien fra de amerikanske jernbaneurene og hit til dagens Detroit har vært lang. Fra å legge all flid og skaperevne på urets indre kvaliteter, er verden snudd på hodet, nå er det for det meste eksteriøret som teller. Dette blir en gjentakelse av det ville vestens falske fasader. «SALOON» med store bokstaver på fasaden, og i bakgården er det så som så.

Nå er det vel urettferdig å henge ut Shinola på denne måten, de er ikke alene, og slett ikke de første. Mangel på troverdig innhold kjennetegner mange av de produktene vi fristes til å kjøpe. Shinola har absolutt noen troverdige kort på hånden. De ønsker å bidra til nytt liv i en skakkjørt by, med et skråblikk til en fantastisk industri historie i USA. Designet i Argonaut bygningen må også klinge svært bra i amerikanske ører, og det gjelder ikke bare urene, men sykler og lærvarer også. Så jeg ønsker dem lykke til. Alt må ha sin begynnelse, det hadde nok de amerikanske jernbaneurene også.

Ta gjerne en titt på www.shinola.com .

J.J.L

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.