Startside arrow Nyheter arrow 1 sekund endring på 30 milliarder år!
torsdag 28. mai 2020
1 sekund endring på 30 milliarder år! Skriv ut E-post
mandag 28. oktober 2013
Japanske forskere arbeider med å endre forståelsen på nøyaktighet av tid.

Klipp fra The Asahi Shimbun GLOBE 13 oktober 2013

Hidetoshi Katori professor ved universitetet i Tokyo arbeider nå med å lage verdens mest nøyaktige ur med en feilmargin på 1 sekund over 30 milliarder år

Dette beskrives som en "optisk gitter clock" som bruker frekvensen i lys som prosjekteres av et vibrerende atom. I prinsippet er dette omtrent den samme teknikk som brukes ved cesium-baserte atomur og som er grunnlaget til den gjeldne standard for ett sekund.


Må endre standard for hva ett sekund er.

Et cesium-basert atomur sakner ett sekund over en periode på 30 millioner år, men Katori forsøker å lage en optisk gitter klokke tusen ganger mer nøyaktig og som vill sakne bare ett sekund hvert 30 milliarder år. Det optiske gitter uret oppnår større nøyaktighet ved å holde 1000000 atomer i rader inne i et optisk gitter, og å måle deres frekvenser samtidig.

Katori presenterte prinsippet om hans optisk gitter klokke på en internasjonal konferanse i september 2001. Den fikk en stort sett kjølig mottakelse, der mange tvilte på om det kunne være mulig. Men i 2005, bygget Katori en virkelig fysisk modell og kunne bevise sin effektivitet.

I dag er han gradvis kommer nærmere målet om en ett sekund feilmargin over 30 milliarder år.

Oppfinnerens tidmåling er nå en ledende kandidat til å bli den nye globale standard for å definere lengden på et sekund.

for bare noen få år siden var et sekund basert på den tiden det tar for jorden å gjøre en hel omdreining om sin egen akse (en dag) og hvor lang tid det tok Jorden i bane rundt solen (ett år). I 1967 ble definisjonen av et sekund kraftig revidert med bruk av et cesium-basert atomur.

Hva trenger vi en slik supernøyaktig klokke til?

Dette får neppe så stor betydning for deg og meg. Men en av de fordeler vi kan få, er å lage dagens GPS-navigasjon langt bedre. I dag har alle GPS satelitter et vanlig cesiumsur som styrer nøyaktigheten.
Et annet meget viktig område er forskning knyttet opp til partikkelfysikken i Gern og astrofysikk. Med en nøyaktighet på 1 sekund på 30 milliarder år, vil antagelig nøyaktiheten av disse målinger kunne bedres dramatisk.

Gå inn å les mere om dette her;

http://ajw.asahi.com/article/globe/feature/watch/AJ201310130001

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.