Startside arrow Nyheter arrow Hvor blir fagurmakeren av?
lørdag 11. juli 2020
Hvor blir fagurmakeren av? Skriv ut E-post
torsdag 22. november 2012
Nordens største butikk uten en eneste fagurmaker!


Østfoldes største by heter Nordy og befinner seg i Sverige!

For noen dager siden åpnet Nordens største varesenter sin siste tilvekst på Svinesund i Sverige.
Med 1,6 millioner kunder i året, - 30.000 i uka! har hallingdølen Olav Thon nå laget sin største butikk på Nordby Handelcenter.
Han forventer en årsomsettning på 1 MILLIARD kroner!!
TOTALT OMSETTER DETTE VARESENTERET FOR OVER 4 MILLIARDER KRONER !!!!!!


Strømstad har nå åpnet sitt nye gigantpol på 1500 kvadratmeter vegg i vegg med 1200 kvadtatmeter med gotterier! Strømstad har et vinmonepol til, så nordmenn kan virkelig boltre seg blandt spiritusen.

En ny undersøkelse nå i høst viser at 3 av 10 østlendinger handler i Sverige hver mnd. Det er en vekst i grensehandelen på 15% !

Hvor er fagurmakerens plass i dagens varesenterutvikling?

På Norbysenteret i Sverige finner vi ikke en eneste kvalitetsurmakerbutikk. Kun et par butikker der klokker er en bi-ting og blir omtrent borte i andre Kina-varer.
1,6 millioner kunder som hvert år handler på dette kjempe-senteret har altså ikke mulighet til å finne en eneste kvalitetsklokke eller en eneste fagurmaker. Dette ene senteret omsetter ant. mere alene en hele Fredrikstad by og det er mange flere varesenter langs grensen i Sverige også på Svinesund !

Men vi ser utviklingen også i Norge. Store handelsområder vokser opp som paddehatter utenfor bysentra og tømmer byen for kunder. I disse senter finner du meget skjelden en fagurmaker med verksted. Her rår kjedebutikkens verden og det er salg som er viktigst.


Halden er nå uten fagurmaker!
Store deler av Norge er nå uten fagurmakere. Hele Hallingdal og Valdres blir nå uten fagurmaker. Store deler av Vestlandets fjorder har ikke fagurmaker og folk må dra milevis for å finne en som er kompetent til å reparere et fint ur. Byen Halden har nå ikke en eneste fagutdannet urmaker! Det er en fagurmakerbutikk igjen i Moss.
Østfold fylke hadde for 35 år siden over 50 fagurmakere totalt og vil om 2-3 år ha en håndfull fagurmakere igjen som er aktive og kan sitt fag. Det var 39 medlemmer i Østfold i Norges Urmakerforbund + alle ansatte urmakersvenner. Vi tror at det var 53 fagurmakere totalt i Østfold i 1957.

Norges Urmakerforbund hadde 519 medlemmer i 1957 som alle hadde svennebrev.
I tilegg til dette kommer alle ansatte urmakersvenner.
Oslo by hadde 84 registrerte medlemmer i NUF + ansatte svenner og det kan være grunnlag for å tro at det var over 100 fagurmakere bare i Oslo i året 1957.

Vi ser utviklingen over hele landet. Fagurmakeren blir borte og kunden leter fortvilet etter kompetente urmakere som kan reparere og gi service på uret. Kjedebutikken går nå mere og mere over til å putte reparasjonen i en pose og sende uret til et sentralt verksted ett eller annet sted i verden. Fine gullur får byttet batterier og ripet opp sine fine gullkasser hver dag av ufaglærte butikkselgere som gjør så godt de kan, men mangler fagutdanning..

Hvor skal våre fremtidige kulturverdier få service?
10-tusenvis av ur skal vedlikeholdes i fremtidens Norge!
Hvem skal vedlikeholde alle de flotte ur, -gamle og nye som nå er i vårt langstrakte land?
Det selges i dag mange fine og dyre ur og som hvert 5.år skal inn til service. Dette er fremtidens kulturverdier. De gamle fine arveklenodier stopper og eieren vet ikke hvor uret kan repareres. Men urmakerfaget er ikke alene, det gjelder mange fine fag.

Vår immaterielle kulturarv

UNESCO`s konvensjon om immateriell kulturarv av 7/10 - 2003. Ratifisert av Stortinget 17/1 - 2007. Det er Senter for immateriell kulturarv (SIKA) som har fått ansvaret for å videreføre arbeidet i Norge. Våre kulturbevarende klokker kommer inn under dette begrepet. Her har også urmakerfaget et ansvar. Men blir det mulig å opprettholde kunnskapen om dette i fremtidens Norge?


Blir Svinesund et bilde av fremtidens handelsutvikling, så forsvinner fagkompetansen på veldig mange områder.

Er samfunnet tjent med denne utvikling?
Vil vi ha det slik?
Og gjør vi noe med det?


Vi trenger fagurmakere i Norge, også i fremtiden!
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.