Startside arrow Nyheter arrow Endringer i den svenske urmakerskolen
onsdag 19. februar 2020
Endringer i den svenske urmakerskolen Skriv ut E-post
onsdag 05. september 2012
Svensk urmakerskole i endring.
Usikkert hva som skjer i Sverige.
Den svenske urmakerskole i Borensbeg er i endring. FUN har fått informasjon om at Svensk Urmakerforbund, som har vært eier av skolen, ikke lenger skal drifte urmakerskolen. Det har i lengre tid vært vanskeligheter vedr. drift og styring av skolen og Wostep trakk seg ut av skolen ved nyttår.

 Fra Svensk Urmakerforbund, har FUN mottatt følgende beskjed:
"Suf skall inte stänga skolan och det skall inte byggas om till lägenheter om dom nya ägarna vill hyra skolan vidare så kommer inte det att vara några problem. Suf skall i fortsätningen arbeta för att stärka "vanliga" urmakare och arbeta för ett större nordisk sammarbete. "

Fra den nye urmakerskolen som blir en ren Wostep-skole, har FUN fått disse opplysninger:

Birgitta Kaaling, som flere norske urmakere kjenner, er tilbake som VD og nytt styre er valgt der bl.a. Klockmaster, Stjërnurmakarna og UR inngår i styret med ett medlem hver og Wostep kommer inn i styret med Maarten Pieters. Urmaker og tidligere lærer, Bo Olsson er styreleder.

Hvor den nye skolen i Sverige blir liggende er i dag usikkert. Svensk Urmakerforbund stenger den nåverende skolen juni 2013 og skolen blir ant. bygd om til leiligheter.
Wostep ønsker en 2-årig skole etter de 3000 timer som den internationale Wostep-utdanningen har og som Borensberg har kjørt etter de siste år.

FUN er av den oppfattning at det er svært synd at denne gode skole nå har vanskeligheter og at det miljø som er der blir borte. De elever som nå går der får avslutte sin utdanning til neste år og ingen flere elever blir tatt inn på den gamle skolen i år. Mange norske urmakere har gått på og besøkt Borensbergskolen og alle har meget gode erfaringer derfra. Det at Svensk Urmakerforbund nå er helt ute av skoledrift for urmakere, kan bety at vi nå får en helt ny spesialisert Wostepskole i Sverige.

FUN mener det er meget viktig at også norske elever kan gå der, men kravet er avlagt videregående almenfaglig utdanning først, slik det også tidligere har vært.

FUN mener derfor det nå er viktig at Norge også er oppmerksom på hva som skjer i Sverige og det kan være starten på en felles nordisk urmakerutdanning etter de krav Wostep i Sveits nå setter. Dette er meget bra og kan løfte fagutdanningen for norden opp til det nivå som nå gjelder for en urmakerutdanning. Wostep kommer ikke til å være med på en norks urmakerutdanning, så dette er det eneste sted denne utdanning kan kjøres i Norden.

Men hvordan Sverige nå skal løse en utdanning for "vanlige" urmakere der generell opplæring i kulturbevarende del av faget og de mekaniske ur ligger, er ikke i dag på plass. Her kan også et nordisk samarbeide være meget fint. Våre nordiske land har nå et behov for utdanning som tilsier at et samarbeide og muligens en felles skole for hle norden, bør være meget aktuellt å se på.

Det er derfor viktig at Norge nå er med i denne diskusjon og passer på at ikke toget kjører fra oss.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.