Startside arrow Artikler arrow NOMOS, David mot Goliat
søndag 23. februar 2020
NOMOS, David mot Goliat Skriv ut E-post
fredag 27. juli 2012
Nomos
David mot Goliat
Liten men ikke ubetydelig.
av urmaker Jon Lindstrøm

Nå som de store ur produsentene raser av sted på motorveiene med all den markedsmakten de kan stable på beina, må de små ty til sideveiene. Der er det mye vakkert å skue om en har evnen til å se seg omkring. En gang i tiden var jeg så heldig å få importere Minerva til Norge. Det var en slik liten blomst av en fabrikk jeg fant i grøftekanten, og som var i stand til å se verden med mine øyne. For å gjøre historien kort, Minerva ble solgt, og blomsten i min hage visnet. Men heldigvis, det finnes andre.
Denne gangen har jeg kastet mine øyne på urfabrikken Nomos. Hørt om den før? I hvert fall er det et sympatisk bekjentskap. Bortgjemt i den lille byen Glashütte ca. tre mil fra Dresden lever Nomos i fint selskap sammen med de mest prestisje tunge tyske urfabrikkene. Urhistorien her på stedet har røtter langt ned i grunnfjellet. Navn som Lange & Shöne og Glashütte Original utfordrer det aller beste på urmakeriets arena. På formgivningens område går historien helt tilbake til Viktoriatidens England med navn som John Ruskin og William Morris som front figurer. Disse to ønsket seg tilbake til håndverks-produksjon. William Morris var en håndverkets tusenkunstner som førte vennen John Ruskins ideer ut i livet. Arts and Craft bevegelsen ble grunnlagt av William Morris. Ut på nittenhundre tallet ble mye av arvegodset fra Arts and Craft overtatt av det tyske Werkbund grunnlagt i 1907. Fokuset på hva produksjon burde være var nå utvidet til en syntese mellom håndverk, formgivning, kunst og industri. Som en naturlig utvikling fulgte stiftelsen av industri design skolen Bauhaus i 1919. Dessverre ble skolen slaktet av nazistene allerede i 1933. Men selv om Bauhaus døde i ungdommen, bare fjorten år gammel, lever formspråket enda.
I januar 1990 bare to måneder etter Berlin murens fall var Roland Schwertner på plass i Glashütte der han registrerte varemerket « Nomos Glashütte /SA.» Allerede i april er formgiveren Susanne Günter klar med den første modellen, «Tangente». Tangente står i en solid tysk design tradisjon, med klare spor tilbake til Werkbund og Bauhaus. Werkbunds produktfilosofi som Nomos har gjort til sin egen lyder: Høy håndverksmessig kvalitet, med god formgivning, til en overkommelig pris. Nomos lever opp til disse idealene, og er i dag medlem av Werkbund. Tangente ble formikon for Nomos kommende modeller. De kan nevnes i en fart, Tangente, Tetra som er kvadratisk, Ludwig, Orion, Club og Zürich. Alle modellene forholder seg til Tangentes minimalistiske formspråk, som gir alle Nomos urene en særegen personlighet. Som urmaker er jeg ikke i tvil om at urets sjel befinner seg i urets indre. De stilrene tallskivene med arabiske tall og indeks streker radialt plassert ute i skivens omkrets er Nomos urenes litt skrå blikk mot verden, i dette blikket mot verden skimter noen av oss gjenskinnet av en vakker sjel.
De første Nomos urene benyttet et 17 steners eta 7001 verk. Trinn for trinn ble dette 10 ½ linjes verket foredlet med Glashütter solslip på sperr og kronhjul. Platine og ankerklobe har fått perlering. En Glashütte tre fjerdedels klobe, med Glashütte striper dekker løpeverk og fjærhus. Klobeskruene er anløpt blå og har flate hoder. Nomos har utviklet en egen gangfjær. Alle verkene har sekund stopp. Balansen svinger 21600 ganger pr. time. En incablock sørger for støtsikringen. Nivarox spiral i kvalitet 1A garanterer for høy gangnøyaktighet. Verkene blir regulert i seks posisjoner med en Triovis finregulering. Automat verkene har en sten i platina for fjærhusvellen, slike detaljer fryder fagfolk. For å stå i stil med fabrikkens navn, betegner Nomos sine egne verk med bokstavene fra det latinske alfabetet. Verkpaletten beveger seg fra Alfa til og med Zeta. Alfa er et 10 ½```, 17 steners verk med hånd opptrekk og Glashütte sperr i gammel stil for å vise til historiske aner. Delta verket har håndopptrekk, dato og opp ned indikator med et svevende fjærhus, som ikke tilfører verket øket høyde. Svevende fjærhus er en krevende øvelse, mumler urmakeren i meg, hva med lageret i fjærhuskloben? Automatikk verket Zeta har en gangreserve på hele 42 timer, en stor rotor med kulelager sørger for opptrekket. Den lille sekundviseren viser standhaftig at her er det liv, og det på sekundet. Automatikk med liten sekund er forøvrig et lite raffinement, som ikke er så vanlig på dagens mekaniske ur. Jeg kan bare huske Longines cal. 350 fra slutten av sekstiårene. Når det gjelder barnesykdommer på nye modeller leverer Nomos ut et antall av de nye urene til utvalgte forsøkspersoner. Etter noen måneder kommer eventuelle tilbakemeldinger om feil og mangler som har oppstått under hverdagens strabaser, og som må rettes før urene går i produksjon for alvor.
Nomos finnes nå i en rekke varianter både i stål og gull. Tangente og Tetra leveres også i sorte, herdete, stålkasser av kirurgisk stål, med et sort sjikt på en tusendedels millimeter av Titanaluminiumkarbonnitrit. Tangente, Orion, Ludwig og Tetra, er dessuten krympet i størrelse ned til 33mm, for å passe på håndleddet til en yngre søster, eller kanskje en kjæreste? Skiver finnes i et utall varianter. Til utvendig staffasje hører for det meste remmer i Shell Cordovan.
Fra den spede produksjonsstarten i en leilighet med tre ansatte i 1992, har Nomos etter tjue år fått mye å vise til på firmaets CV. Jeg tar med et utvalg:
Etter en langsom start flytter Nomos i 1997, med sine nå fjorten ansatte, til nye lokaler i Altenbergerstrasse. Fra nå av bidrar Nomos også med støtte til Glashüttes berømte urmaker skole. Og endelig får de egen telefonlinje, etter først bare å ha hatt telefon på deling med en fast food sjappe.
I 2000 begynner det å bli trangt om plassen og noen av urmakerne flytter til det såkalte kronometriet som ligger i åssiden over byen. En gang i tiden ble det fremstilt skipskronometere her. Antallet ansatte har nå steget til 31. Owe Arendt blir Roland Schwertners høyre hånd.
I 2001 patenterer Nomos sin uvanlige flate dato mekanisme. Opp, ned indikator kommer på håndopptrekks kalibrene i 2003.
Nomos flytter inn i den rehabiliterte jernbanestasjon i Glashütte, nå med seksti ansatte. Fra nå av produserer de håndopptreks kalibrene helt selv. Og Nomos Zeta kaliber med automat og dato er ferdig utviklet av Nomos egne konstruktører. Nomos kan pryde seg med betegnelsen «Manufaktur». Vi skriver 2005.
2007: Nomos konstruerer et tourbilon verk for Wempe, i tillegg kommer det et dobbelt fjærhus kaliber også for Wempe. Med dette viser Nomos urmakermuskler, fra nå av kan de konkurrere med de beste.
2009: Nomos har nå over åtti ansatte. Til sammenligning har Swatch Group over trettitusen. Zürich modellen er kommet på markedet. Nye ur modeller planlegges.
2012: Tidsskriftene «Armband Uhren» og «Welt am Sonntag» kårer Tangomat GMT til årets ur. Nomos Tetra tar sjetteplassen for dameurene.
I industri sammenheng, er Nomos en spennende nyskapning. Det er imponerende hva de har fått til siden etableringen i 1990. Med hensyn til forholdet mellom pris og kvalitet må Nomos være av de beste på markedet. Det finnes mye falske fasader i ur bransjen, Nomos har kvalitet også i bakgården.
Nomos er fabrikken som trives med å prøve nye veier langt vekk fra den konservative urindustrien. De bruker heller markedsførings penger på å lage bøker med mye informasjon, slik som Nomos katalogen, og «Nomos Glashütte – The Great Universal ENCYCLOPEDIA in colour and with an impressive Map Section». Begge anbefales. På tysk ble encyklopediens 20000 eksemplarer raskt utsolgt, men den er fortsatt å få på engelsk.
Om noen skulle ønske seg en tid måler helt fri for bevegelige deler, Nomos leverer et hendig solur også. Om ikke det skulle være nok, så finnes det også noe som heter Glashütter Uhren öl. Og skulle jeg nå en gang, etter å ha smurt sjelen med Uhren öl, være så heldig å treffe deg på gaten. Vis meg da ditt ur, og jeg skal fortelle deg hvem du er.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.