Startside arrow Nyheter arrow FUN-medlem Tim Benjamin Davidsen ferdig med sitt stipendiat.
søndag 05. juli 2020
FUN-medlem Tim Benjamin Davidsen ferdig med sitt stipendiat. Skriv ut E-post
fredag 25. mai 2012

Urmakerstipendiaten disputerer

sakset fra:Senter for immateriell kulturarv SIKA - Norsk handverksutvikling - NHU

Tim Benjamin Davidsen har vært håndverksstipendiat ved Norsk handverksutvikling NHU. Den treårige stipendiatordningen for håndverkere er en prøveordning på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, formidlet og organisert av Norsk handverksutvikling NHU, for å løfte særs dyktige håndverkere. Målet med ordningen er å bygge håndverkskunnskap på et høyere utøvende nivå. Davidsen sin stipendiatperiode har vart fra mars 2009 til mai 2012.
 

 

Tim Benjamin Davidsen har i den treårige stipendiatperioden i urmakerfaget valgt å gå bredt ut innen faget for å skaffe seg den kompetansen som trengs for å bli en spesielt god restaureringsurmaker.


NHU har gjennom mange år arbeidet med å dokumentere og videreføre tradisjonelle arbeidsmåter, teknikker og verktøykultur innenfor håndverksfagene. Davidsen har vist en svært reflektert og analytisk holdning til faget, og har arbeidet metodisk med å tilegne seg og forstå de tradisjonelle arbeidsprosessene. Håndverk på et høyt utøvende nivå krever talløse timer med øving før arbeidsprosessene sitter i kroppen og flyter uanstrengt. ¨

Restaurering av ur og klokker er en prosess som må tilpasses hvert objekt, og dette krever lang erfaring og inngående detaljkunnskap. Davidsen har ikke den mangeårige og brede erfaringen innen urmakerfaget. På tross av dette viser resultatene fra stipendiatperioden at stipendiaten har gode ferdigheter og bakgrunnskunnskap for å kunne utføre denne typen arbeid til det beste for objektet og for kunden. Erfaringen kommer over tid.
 

Davidsen har aktivt søkt kunnskap der den har vært å finne. Ved siden av å ha reist rundt i Norge på søken etter kildemateriale og kunnskap hos kunnskapsbærere, har stipendiaten også oppsøkt fagmiljøer og skolemiljøer i Sverige, Danmark og i England.
Davidsen har arbeidet med norsk og utenlandsk litteratur av historisk materiale, som han har sammenholdt med dagens krav til det å restaurere ur og klokker. Det internasjonale perspektivet har vært viktig for å kunne sette kunnskapen inn i en større sammenheng.

 

Phil-uret. Foto: Tore Tøndevold
Phil-uret. Foto: Tore Tøndevold

I det avsluttende arbeidet valgte Davidsen å restaurere ei gammel klokke, ”Pihl-uret” laget av Abraham Pihl. Klokka hadde vært ute av funksjon over lang tid, og trengte en total gjennomgang og restaurering. Det trengtes både gode urmakerkunnskaper, kulturhistorisk kunnskap og god forståelse for det å restaurere en klokke for å få et godt resultat. Vurderingen fra eksamenskommisjonen utdyper det valgte avsluttende arbeidet og rapporten.

 

Gjennom sitt arbeid har urmakerstipendiat Davidsen generert ny og viktig kunnskap innen sitt fagfelt som vil ha stor betydning for urmakerfaget. Urmakerstipendiat Tim Benjamin Davidsen disputerte 10.05.12 i Fredrikstad
 

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.