Startside arrow Artikler arrow Når de store blir for store
lørdag 11. juli 2020
Når de store blir for store Skriv ut E-post
søndag 20. november 2011
Til FUN 19/11-11. Av Jon J. Lindstrøm
Når de store blir for store, da må de små greie seg selv.
Og det burde de være i stand til, de små og mellomstore, ikke bare i vår lille urmaker bransje, men det finnes vel mange andre der ute også, som føler seg skviset og klemt av store aktører som etter hvert vil bestemme det meste selv. « Bøy nakken eller forsvinn». Å nei vi forsvinner ikke, vi er for strie til det. Du og jeg og mange andre ønsker å bevare vår selvstendighet som frie håndverkere. Vi vil ha frihet til å tenke egne tanker, og å sette vårt eget personlige preg på den virksomheten vi driver. Det er vel nesten hele poenget det. Kanskje kravet til å tjene best mulig til og med kommer et stykke ned på prioriteringslisten.
Håndverkere har en stolthet i seg, som ikke er til å gi slipp på. Det har noe med ansvarlighet å gjøre også, vi ønsker å kunne innestå for det arbeidet vi gjør, og de produktene vi selger. Når mangfoldet i en bransje snevres inn, og mulighetene til å gjøre frie valg gradvis forsvinner, da er det all mulig grunn til å tenne vardene, da går det mot ufred i landet. For skal det ikke lenger gå an å drive en egen liten håndverksbedrift, å kunne stå rakrygget bak egen disk. Når avstanden blir for stor mellom den som produserer og den som til slutt selger produktet, da kan tilliten lett forsvinne på veien. Det kalles fremmedgjøring. Når du og jeg ikke lenger kan identifisere oss med det vi skal gjøre, da føles det som å miste noe av seg selv. På en måte må håndverkeren være det produktet han eller hun selger, ellers føles det galt. Og nå er det noe som føles galt.
Så hvordan greie seg selv når de store blir for store. Finnes det alternativer? Finnes det produsenter og leverandører som ser seg tjent med å spille på lag med de små? Finnes det en økonomi for små bedrifter som ikke kan låne store beløp fordi inntjeningen beror mye på egen arbeidskraft. Det kan være lett å havne i forpliktelser som blir for store til å bære. Hva med en mikro økonomi, noe i likhet med det som praktiseres i u land. Låne litt, betale ned, og eventuelt låne litt mere, til bedriften har nådd en forsvarlig egenkapital som gir frihet til å manøvrere i eget marked, uten å måtte gi slipp på egen frihet og kreativitet. Det har noe med å kunne vokse over tid, på egne premisser, og ikke begynne på topp med en gigant gjeld, som vil henge som en truende tordensky over bedriften i mange år. Da blir det begrenset rom for egen kreativitet og skaperevne. Og premissene for driften blir ikke dine egne, men styrt av andre som egentlig ikke kjenner ditt marked, din kundekrets, og dine ønsker for hvordan du vil drive. Du blir mere eller mindre tvunget til å gå god for varer du egentlig ikke vil kjennes ved. Ingen god hverdag dette.
Antakelig er det mange andre som deg og meg, så hvorfor ikke begynne å snakke sammen. Mange av oss er i samme båt og strir med de samme problemene. Det må gå an å få til en organisering som fungerer nedenfra og opp, og ikke ovenfra og ned som vi opplever nå. Når det gjelder håndverk bør tilliten til en person veie tyngre en til et varemerke. Denne gangen er det SWG som rasler med sablene. En kunde må få stå fritt til å velge hvem han ønsker å betro uret sitt til. Og hva med fri konkurranse, når aktørene i et marked stadig snevres inn. Kanskje har dette også en juridisk side? Da er det på tide at de små slår seg sammen og blir mange, så det på ny kan bli plass til alle i et rikt og skapende mangfold. Med dette tenner vi vardene, men håper fortsatt på dialog og fredelig sameksistens i landet.
 
 
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.