Startside arrow Nyheter arrow Minneord om Urmakermester Carl Fritjof johansen, 17 juli 2011
mandag 01. juni 2020
Minneord om Urmakermester Carl Fritjof johansen, 17 juli 2011 Skriv ut E-post
søndag 17. juli 2011
Minneord om Urmakermester Carl Fritjof Johansen

f.4.3.1944-d.29.6.2011
Carl Fritjof døde i sitt hjem i Sverige 29. juni 2011.

Han tok sitt svennebrev i Oslo i 1962 og overtok butikken som hans farfar hadde startet i Trondheim. Carl Fritjof var bare 14 år gammel da hans far døde i 1957 og det ble slik som mange andre barn av urmakerfamilier hadde det, at han skulle overta butikken. Hans mor drev butikken videre og ventet da på at sønnen skulle bli ferdig med sin utdanning. Butikken, - Urmaker K. Johansen i Nordregate 11 i Trondheim, ble frem til slutten av 1980 Carl Fritjof’s liv.
Han engasjerte seg tidlig i faget og var aktivt med i Norges Urmakerforbund i mange år. Der ble han etter hvert nestformann og var bl.a. med i skolekomiteen for å få en bedre utdanning i Norge.
Urmakerfaget og fagutdanning fulgte Carl Fritjof resten av livet. Med sitt litt lune trøndervesen i tospann med sin kone Ann-Katrine, satte, han sitt preg på faget. Etter en periode med eget verksted på Høvringen gård, ble han syk og løsemiddelskadet av mange års rensevesker og kjemiske midler på verkstedet. Hans karriere som urmaker måtte avsluttes, men ikke hans arbeide med fagopplæring.
Med artium og urmakermester ble han så ansatt i Sør Trøndelag Fylkeskommune med ansvar for håndverk. Tidlig sommeren 1992 ble stillingen ledig som sjef for yrkesopplæringsnemnda i Østfold, der han jobbet noen år. Han fortsatte videre til Akershus Fylkeskommune, der han jobbet på fagopplæringskontoret for Oslo og Akershus. Etter en kort visitt i fagopplæring på Vestlandet, fikk Carl Fritjof konstatert kreft i 2002 og ble uførpensjonist.

Carl Fritjof var med i Fagurmakerne Norge, FUN og bidro med sine tanker helt i fra starten med ønske om en god og internasjonal urmakerutdanning i Norge.
De hadde bosatt seg i Sarpsborg, og her aktiviserte han seg i Greåker menighetsråd der han ble formann og foreningen CarciNor for Nevroendokrin kreft, der han også som formann deltok aktivt i arbeidet. Carl Fritjof var også høyt aktet medlem i Frimurerlosjen i Trondheim.
De flyttet tilbake til Trondheim en liten periode før de fant et hus i Bohuslän i Sverige, nær Rabbalshede. Her syslet han litt med store klokker og ble levende opptatt av bier og bisamfunnets fantastiske verden.

Carl Fritjof var rett før han døde, en tur på mitt verksted i Sarpsborg og slipte og polerte opp hake-paletter til sin siste klokke. Han skulle til Göteborg for en kreftoperasjon og ville gjerne ha den ferdig. Operasjonen gikk bra og Carl Fritjof var meget glad. Men straks etter han kom hjem fra sykehuset ble han rammet av et hjerteinfarkt og døde i sin kones armer.

Med Carl Fritjof er en fargeklatt, en flyttsame, livsnyter og fagurmaker er borte. Han ble bisatt i Greåker kirke tirsdag 12. juli 2011Vi lyser fred over Carl Fritjof Johansens minne.

Sarpsborg 17.7.2011, Erik Ødegaard 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.