Startside arrow Nyheter arrow Rapport fra årets Baselmesse. april 2011
lørdag 18. januar 2020
Rapport fra årets Baselmesse. april 2011 Skriv ut E-post
onsdag 06. april 2011Et av FUN's medlemmer, Mette Nybraaten, har besøkt årets Baselmesse og laget denne reportasjen
Klokketrender i Basel
Hver vår siden 1913 har hele klokkeverdenen vendt sin oppmerksomhet til Basel i Sveits, og verdens største messe for produsenter av ur og smykker. I år var det 1.892 utstillere fra 45 land som lanserte sine nyheter 24.-30/3. Frem til åpningsdagen har alle merkene et hemmelighets slør over sine nye produkter. Messen er åpen for publikum og profesjonelle innkjøpere.


103.500 besøkende fra mer enn hundre land, kom innom en eller flere av de 6 hallene fylt med ur, smykker, maskiner, deler etc. Jeg var altså en av dem. På 2 dager rakk jeg, og 2 andre urmakere jeg reiste sammen med, nesten å se den ene hallens 2 etasjer! 3055 representanter fra media besøkte også messen.
I 1. etg. i hovedhallen har de mest markante merkene bygget opp imponerende 3-etasjers bygg. De første utstillerene som møter oss er Breguet, Chopard, Corum, Patek Philipe, Rolex etc. Vinduer etc. for utstillinger i første, kontorer og showrom i de øvre etasjene. Lenger innover i hallen ligger de jeg besøkte: Raymond Weil, Frederique Constant, Victorinox, Tissot, Certina osv. Der ble vi vist nye klokkemodeller, med varierende antall forskjellige skiver, av merkeansvarlige for hvert land. Ved nabobordene kunne kinesisk, fransk, italiensk osv. høres. Vi hadde selvfølgelig booket time uker i forveien for å få inntrede.
Enkelte av trendene for kommende år var tydelige: Kvalitetsurene lages i mindre størrelser. Herreurene vi har solgt i 42mm store kasser, vises nå i 39mm. Mange nye dameur i små størrelser. Ikke helt tilbake til de små gullurene vi hadde på 70-tallet, men langt på vei! En annen trend var mekaniske verk. De store dyre merkene som Breguet, Patek Philipe etc. hadde alle skjeletterte mekaniske verk med diverse komplikasjoner. For eksempel astroligiske og astronomiske tidsvisninger, og verk med co-axialgange. Alle bevegelsene i verkene er synlige gjennom saphirglass i både front og baklokk. - Som urmakermester fryser jeg på ryggen når jeg tenker på hvem som skal reparere dem. Det blir ikke på min arbeidsbenk i butikken i alle fall. Alt for mange små deler som kan rote seg bort under bråskift av batteriet i et annet ur! Månefaser var også på flere av modellene. Dette er en tilbakevendt tendens. I 80-årene, når quartsuret var en nyvinning, kom disse som en farsott. Nå vises det på de mekaniske urene. Også keramikk-kasser og lenker kommer for fullt! Mange merker har nå modeller i hvit og sort keramikk, både til damer og menn, i alle prisklasser.
Diamanter og til dels andre smykkestener fortsetter å pryde kasser og skiver. I tillegg er det mange kasser og lenker i rosegull. Kasser belagt med PVD var det også. PVD er materialet som har erstattet double. Dette kan farges, dermed kommer mange kasser nå i sort, antrasitt, brunt og andre duse farger. Skivene er ofte i samme fargetoner. Det gjør viserne lite synlige, men kanskje vi nå ser at statusen ved å eie et flott ur er større enn kravet til brukervennlighet. De rimeligere urene satser mye på sterkt fargerike plast eller aluminium-kasser og ditto remmer/lenker.
Guess kommer med modeller svært like de som gjorde dem verdenskjente for 30 år siden: feminine og små. De satser også sterkt på en kolleksjon til herrer fremover. Tissot kommer med en helt ny T-touch, laget for motorrace-miljøet. Certina og Victorinox hadde hver sin helt nye damemodell, begge vanntette og lekre! Ck, mer stilren enn noen gang før, både smykkene og urene! Raymond Weil utvider det rimeligere segmentet sitt, også med ny damemodell; en open heart, mekanisk klokke. Gc utvider kolleksjonen med hvite og sorte keramiske klokker.
Jeg må si jeg er så fornøyd med merkesammensettingen vår nå!
Tilbakemeldingene etter at messen er avsluttet er enstemmige; markedet har stabilisert seg og salget peker oppover igjen. Bestillingslister ble fylt opp, og den sveitsiske urindustrien har nå tro på at 2011 vil slå alle salgsrekorder. Under finanskrisen ble mange små underleverandører slått konkurs, og mennesker sagt opp fra jobbene sine, det fører nå til at Sveits igjen er i manko på kvalifiserte arbeidere, nå når ordretilgangen øker. En annen melding etter messen er viktigheten av mellommenneskelige møter, internett er ikke nok.
Baselmessen er et sikkert vårtegn for en urmaker og byen Basel understreket dette. Temperaturen var også adskillig mer vårlig en hos oss; magnolia- og kirsebærtrærne sto i full blomst. Og den første innhøstingen hadde startet på aspargesene …..deilig! Det føles nødvendig, og deilig å ta en slik tur. Inspirasjon og faglig snakk kolleger imellom er viktig nå når vi stadig blir færre urmakere.
 
De som kjenner meg vet jo nå at dette kunne jeg ikke stå for: Jeg har bestilt inn en del nye klokker. Stikk innom oss, vi viser dem gjerne frem etter hvert som de kommer, - de skal bare lages først!
 
Hilsen Urmakermester Mette
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.