Startside arrow Nyheter arrow Ny bok om håndverk
mandag 20. januar 2020
Ny bok om håndverk Skriv ut E-post
torsdag 25. november 2010
Fra vårt medlem Jon Lindstrøm, har vi fått en bokanmelding om en ny bok om håndverk.
Jon, som er en meget oppegående fagmann, selv om han i dag har blitt pensjonist, anser denne boka som viktig.
Viktig bok om håndverk.
Sosiologen Richard Sennett har kommet med en bok om håndverk. “The Craftsman”. Opprinnelig ønsket Sennett å bli musiker, men en skade i hånden gjorde at han som tyveåring måtte skifte beite til sosiologi. Kanskje skal vi være glade for det? I 2009 kom boken på dansk med tittelen “Håndværkeren, arbeidets kulturhistorie: Hånd og ånd”. På dansk blir denne viktige boken tilgjenglig også på våre breddegrader. Egentlig er boken den første i en serie på tre bøker, først “Håndværkeren”, så “Krigere og prester”, og “ Den fremmede”. De to siste er ikke kommet ut enda. Om en bare får med seg forrordet i den første boken, så er det verdifull lesning.
 I prologen forteller Sennett, at han en dag i 1962 like etter Cuba krisen, da verden sto på randen av en atomkrig, støtte på sin gamle lærer filosofen Hannnah Arendt i New York. Hun hadde tidligere skrevet om hvor ureflekterte vitenskapsmenn kunne være i forhold til farene som lå i nye teknologiske muligheter. I dette tilfellet Los Almos-prosjektet, som utviklet de første atombombene som sprengtes over Hiroshima og Nagasaki. Hun samenliknet dette med myten om Pandora, oppfinsomhetens gudinne og hennes eske. For åpnet hun esken full av nymotens vidundere, så spredte hun ondskap og ulykke over menneskeheten.
Sennets bok har både et kulturhistorisk og et moralsk ærend, som viser hvordan dagens forbrukersamfunn kan føre til ødelegelse av livsmiljøet. Sennet mener vi må forstå arbeide som en del av naturen, og godt arbeid bygger på en håndverksmessig tenkemåte som ønsker å gjøre et arbeid best mulig.  Boka anbefales. www.tanum.no har den. ISBN 9788770701013.
Jon J. Lindstrøm
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.