Startside arrow Nyheter arrow Brutalt ran hos gullsmed i Oslo i dag 2.11.2010
tirsdag 26. mai 2020
Brutalt ran hos gullsmed i Oslo i dag 2.11.2010 Skriv ut E-post
tirsdag 02. november 2010

Det ble i dag igjen et brutalt ran i Oslo.
8 chilenere tatt i dag:
http://www.aftenbladet.no/innenriks/1285922/AAtte_chilenere_paagrepet_for_gullsmedran_i_Oslo.html


Denne gangen var det OSLO Diamantsenter i Storgata som ble offer.
FUN advarer urmakere og gullsmeder for ran. Det er tydeligvis en ny bølge som suser innover landet.

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/krim/gullsmed-ranet-i-oslo-3331343.html

RAN
Økende fare for ran i Oslo - Gullsmed og Urmaker
 
Informasjon:
Som de fleste nå har fått med seg så har det vært to ran av gullsmeder i Oslo de siste ukene. Forholdene har inntruffet midt på dagen i svært sentrale butikker i Oslo, og det har vært flere gjerningspersoner involvert ved begge tilfellene. De ansatte ble ved begge tilfellene truet med håndvåpen og kniv. Det er nærliggende å tro at disse ranene kan settes i sammenheng med hverandre, selv om det foreløpig ikke er noe som bekrefter dette.
Modus:
Detaljer ved begge forholdene sier oss at disse er godt planlagt. Gjerningspersonene viser både tålmodighet og stor ro. Det er en klar rollefordeling mellom gjerningspersonene. Det er blant annet benyttet stjålne kjøretøy med stjålne skilter. Videoen fra det ene ranet viser at gjerningspersonene må ha vært i butikken i forkant. De viser god kjennskap til hvordan butikken ser ut . De unngår deler av butikken helt bevist. Dette er nok fordi de vet hva de vil ha og dermed ikke behøver å lete etter produktene. Det er detaljer fra ranene som man ikke ofte ser i Norge.
ID/Utseende:
Gjerningspersonene er trolig av utenlandsk opprinnelse. Mer konkret enn det er det vanskelig å være. Noen benytter også maskering.
Kjøretøy:
Det ble benyttet biler som i forkant var stjålet for oppdraget. Ved siste forhold byttet gjerningspersonene fluktbil. Om dette var planlagt vet man ikke, men det kan ikke utelukkes.
 
Tiltak:
Vis årvåkenhet. Ved slike kriminelle forhold er gjerningspersonen nødt til å besøke og rekognosere butikken i forkant. Dette kan man oppdage. Det er også viktig å tenke på at hvis de føler seg sett så er risikoen mindre for at de returnerer tilbake til butikken for å begå en kriminell handling.
Diskuter eller avslør aldri butikkens rutiner til noen. Noen har rutiner som tilsier at man må slippe inn kunden. Et slikt system er det jo både fordeler og ulemper med. Her er det viktig at man ikke gjør noe forhastet. Vurder hvem som vil inn og bruk egen intuisjon. I deres egen butikk er det dere som er eksperter og kjenner best til kundemassen.

 
Ran – generelt:
Husk det viktigste hvis man blir utsatt for ran er og alltid å gjøre som gjerningspersonen sier. Liv og helse er første prioritet. Steng butikken umiddelbart og hold tilbake eventuelle vitner. Varsle i henhold til egen instruks og avvent til politiet kommer. Media har en tendens til å ankomme raskt. Tenk over hva som uttales til media. Det er ikke å anbefale atman kommenterer noe som har med rutinene, verdiene, sikkerheten eller det aktuelle forholdet å gjøre. Dette kan i verste fall lede til at man via media mer eller mindre blir annonsert som et attraktivt sted for kriminelle. Vern om egen butikk.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.