Startside arrow Nyheter arrow Reisebrev fra Mette som har besøkt Victorinox knivfabrikk i Sveits. 2010
onsdag 03. juni 2020
Reisebrev fra Mette som har besøkt Victorinox knivfabrikk i Sveits. 2010 Skriv ut E-post
lørdag 27. mars 2010

Victorinox
Sveitsisk knivhistorie

En av FUN's urmakere har vært i Sveits og besøkt denne verdenskjente knivprodusent som også lager klokker


Reisebrev fra Victorinox

For ett par uker siden var jeg på Victorinox sin knivfabrikk i Sveits.

Firmaet ble startet i 1884, hjemme hos Karl Elsner og oppkalt etter moren hans Victoria. I 1921 ble stål(Inox) oppfunnet, og siden det var hovedinngrediensen i firmaets suksess, ble Victoria tilført Inox = Victorinox. 3 ganger er det bygget nye fabrikker som de har vokst ut av. I dag lønnes 1.700 mennesker i forskjellige stillinger av firmaet, og i fjor omsatte de for 500 millioner CHF (2,8 milliarder NOK). I 2009 mottok firmaet 3 priser for "grønn linje" både angående produksjon og behandling av ansatte.

Fabrikken ligger i Ibach-Schwyz. Det finnes ca 700 maskiner i produksjonslokalene og de fyller til sammen 3 bygninger. I tillegg har de "utplassert" maskiner hjemme hos arbeidere som av forskjellige grunner ikke kan jobbe på fabrikken. Alle maskinene er laget på fabrikken av egne utvikler-grupper. Fabrikken tar årlig inn 10 lærlinger. Lærlingtiden er 4 år og avsluttes med svenneprøve. Den første maskinen vi møtte på var for gjenvinning av stål. Støv og biter fra hele fabrikken ble samlet her og "pakket sammen" til rensing og gjenvinning.

Vi kom så inn i en sal med tilkutting av knivblader fra store stålflak. Overraskende nok forgikk tilkuttingen for hånd. En mann vridde og vred stålflaket og utnyttet maksimalt av stålet, mens knivemnene ble stanset ut. Så ble emnene slipt og pusset over. Deretter ble emnene varmet opp til ett visst antall grader, kjølt raskt ned, varmet opp igjen og deretter langsomt kjølt ned. Selve gradeantallet røpet de ikke, det var hemmelig! Og varmen ble gjenvunnet til å varme opp fabrikken og nabolaget. Så fulgte poleringer, for hånd og i beholdere med finere og finere slipematerialer. Noe i olje og noe vannbad.

Deretter kom vi til monteringssalen for Swiss Army knivene. Fasinerende! Hver "samler" monterer ca. 400 kniver pr. dag. Noen av knivene var enorme, ca 10 cm tykke, og med et vell av sakser, opptrekkere, tannpirkere, pinsetter og selvfølgelig kniver. Fingrene raste rundt i de forskjellige karene, hentet en kniv, en aluminium mellomligger, fjær og på’n igjen med ny kniv. Når kniven var samlet ferdig ble de gjennomgående boltene frest ned og stanset. Til sist monterte en maskin på de kjente røde sidene. Alt i alt forlater ca 120.000 produkter fabrikken hver dag. Kjøkkenkniver i alle varianter og andre kjøkkenhjelpemidler; potetskrellere, stekespader med mere.

I 1989 startet de produksjon av klokker, og etter omvisningen fikk vi se alle klokkenyhetene som nå har blitt lansert på verdens største urmesse i Basel. Jeg er veldig fornøyd med å være forhandler av et så gjennomgående bra merke som Victorinox. Vi har allerede et bredt utvalg i butikken og nyhetene vil dukke opp etter hvert. Kom og se, vi viser deg gjerne!

Hilsen Mette

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.