Startside arrow Nyheter arrow Kristian Langerud forteller ,Firma Janson & Langerud
lørdag 11. juli 2020
Kristian Langerud forteller ,Firma Janson & Langerud Skriv ut E-post
lørdag 28. november 2009

Kvotetildeling av ur etter krigen i Norge

Urgrossisten Janson & Langerud i Oslo som i mange år har levert deler, ur og verktøy til urmakere i hele Norge ble invitert til årets årsmøte i FUN. Vi ville benytte anledningen til å takke firmaet for mange års hjelp til fagurmakerne i Norge.
Vi ble invitert opp til firmaet og fikk oppleve en hyggelig og positiv leverandør av urdeler og verktøy og som i store trekk er uforandret på 50 år. Men både i service og kunnskap rager Janson og Langerud øverst på listen for mange urmakere i Norge og Kristian Langerud viste oss fagurmakere rundt i lokalene der mange juveler ennå finnes i skuffer og skap til fagets store glede. . 
Kristian Langerud forteller:
Oslo, 20.11.09

Firmaet Janson & Langerud AS
ble startet i 1926 av Ernst Janson og min far Kristian Langerud.
Etter befalskole og Otto Treiders handelsskole ble Langerud ansatt i firma Kleiser AS noenlunde samtidig som Janson. De fant snart ut at de ville starte for seg selv og som nevnt skjedde det i 1926. Hadde de visst at det store krakket lurte rundt hjørnet 2 - 3 år senere, kan det nok hende de hadde betenkt seg. Men firmaet

kom velberget gjennom vanskelighetene, noe som for meg må betegnes som godt gjort.

Så gikk det jevnt og sikkert oppover inntil annen verdenskrig kom i 1940.

Jeg har vært i firmaet siden 1951 og har etter andmodning fra FUN skrevet ned noe av historien i urbransjen. Jeg understreker at fremstilingen er basert på hukommelse.

Håper likevel at du finner disse linjer interessante.

I krigsårene 1940-1945 var det smalhans for norske grossister og urmakere i urbransjen. Importen var minimal. Kun urfjærer fra Sandviken i Sverige kom inn i Norge, forøvrig var det varebeholdningene som ble opparbeidet før krigen som fikk urbransjen til å overleve.

Etter 1945 ble importen av ur/ urmakerartikler ikke sluppet fri med en gang, men regulert i 10 - 15 år med tildeling av lisenser til det enkelte firma. Firmaets import av ur de siste årene før 1940 ble lagt til grunn for tildelingen.

I vår bransje var 3 firmaer klart de største og dominerte tildelingen av lisensene. Det var først og fremst A. Hausamann med ca. 25 % av totalimporten, med de kjente urmerker Longines og Certina. Dernest kom firma S. Rasch AS (overtatt etter Gittelsen som ikke overlevde krigen) med 12,5 % av importen og med urmerkene Omega og Tissot. Like betydningsfullt var firma Neslein & Co AS (eller Neslein & Sønn AS) også med sine 12,5 %, med merkene Revue, Lemania og I.W.C. først og fremst.

I tillegg til nevnte firmaer som altså fikk halvparten av alle lisenser, var det en rekke mindre firmaer som også fikk lisenser. Først og fremst var det Den norske Urimport, som også leverte ur til norske fagurmakere i tillegg til stort salg fra forretningen i Akersgaten.

I disse 10 - 15 "lisensårene" var det, som alle skjønner, grossister som hadde store økonomiske fordeler. Salget av ur skjedde jo uten et kostbart salgsapparat, rett og slett i følge tildelingslister som var mer eller mindre konstante. De mest aktive av urmakerne la nok inn et ekstra besøk til grossistene i håp om å påvirke tildelingen av sine kvoter.

Da lisenstildelingene opphørte, ble situasjonen etter noen år "normalisert", det vil si at de "sterkeste" og mest aktive befestet sin posisjon på bekostning av de mindre aktive.

Etterhvert fikk jo de "store" grossistene salgsapparater som jo selvfølgelig satte sine preg på overskuddene til firmaene.

Overgangen fra mekaniske ur til kvartsur med sveitsernes mer eller mindre mislykkede produksjon er sikkert kjent. Sikkert også at japanerne lå minst et hestehode foran og forskjøv mye av salget i Norge fra Sveits til Japan.

Kristian Langerud

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.