Startside arrow Artikler arrow Reisebrev fra klokkeverden. 18.8.09
lørdag 11. juli 2020
Reisebrev fra klokkeverden. 18.8.09 Skriv ut E-post
tirsdag 18. august 2009
Urmakermester Mette Nybraaten fra Askim, har vært i Sveits.
Som medlem av FUN, har hun sendt oss et reisebrev som vi gjenngir her.
REISEBREV FRA KLOKKEVERDEN
I 1853 ble Tissot-fabrikken etablert av Charles Tissot. Sønner og sønnesønner fulgte etter, og til sammen har åtte medlemmer av familien Tissot ledet fabrikken i landsbyen Le Locle i La Chaux-de-Fonds, i Jura-fjellene, Sveits. Nå er Tissot verdenskjent og representert i over 150 land.
Etter 40 år i klokkebransjen var endelig tiden inne for meg å se fabrikken ved selvsyn. Klokkemaker’n var, som en av åtte konkurransevinnere fra urmakerforretninger i hele Norge, invitert til å besøke fabrikken i Sveits.
Vi åtte og direktøren for Swatch Group Norge ble installert på et mange-stjerners hotell. Vi hadde landet i Zurich, fått en guidet tur i Lausanne, og en busstur videre til Neuchatel. Vi inntok en lekker middag og nøt utsikten til Alpene, og deretter en god seng. Neste dag tilbrakte vi på fabrikken. Vi busset en times tid i stadig oppoverbakke. Langs veien lå den ene urfabrikken etter den andre: Rado, Omega, Rolex, Longines og Mont Blanc, til vi tilslutt svingte inn i en landsby med smale gater og flust med fantasifulle blomsterrabatter. Da dukket skiltet ”Tissot” opp foran oss: Og vi ble imponert! Imponert over bygget, sikkerhetstiltak ved ankomst, verkstedene, lageret, - alle spesialkonstruerte maskiner, klokkene, delene, menneskene, osv. Først ble vi loset til en lounge og kurset av vår vert og to medhjelpere, i historien og fremtids-vyene til Tissot. Deretter ble vi guidet skikkelig igjennom alle avdelingene i ”huset”.
Vi fikk en innføring i alle forberedelser som gjøres før en ny klokkemodell kan slippes ut på markedet. Og da etter at designerne hadde gjort sitt. Bare i forhold til uttesting av kasse og lenke/rem - blir det lagt ned timer! Flere lokaler i denne delen av fabrikken var fylt med testmateriell. De hadde et rom til røntgenapparat, og et til ultralyd, - dette for å se inne i kasser og lenker hva belastningene de ble påført av andre maskiner førte til inne i godset. Et annet sted stod en maskin som i 36 timer ristet en lenke, og også en som strakk samme lenke i tilsvarende tid. Klokkene skal måtte tåle 10 000 stressykluser. En annen maskin sto i timer og trykket inn trykkerne man bruker til stoppeur og alarm, samtidig som den vred på krona, for å teste ut levetiden på pakningene og slitasjen i stålet. Deretter ble kassen og lenken lagt i en trommel med ”smågrus” for å se slitasje på børsting og polering. Og så ble vi sannelig imponert over hvor tilknyttet Tissot er til hver forhandler: Når min ordre kommer til lageravdelingen blir urene ”mine” plukket i hyllene, og først da blir pris/strekkodelappene laget, og to damer sitter og fester disse på urene for hånd. Damene monterer 400 lapper hver i timen! (Det krever nok sitt de siste dagene før jul!) Så blir de pakket og sendt, hvorpå Klokkemaker’n mottar de med bud neste dag innen kl 15.00. Av alle ur som blir produsert blir 15 % tatt ut for en nøyere produktsjekk, for hånd.
I øverste etasje ligger museet. Produkter fra alle tiårene, samt etalager, bilder og annet er satt frem til beskuelse. De har også en monter full av kopier laget etter originale Tissot-modeller. Det rare med dem var at det var de modellene jeg selger minst som var kopiert!
Vi inntok en bedre 3-retters lunsj der i høyden. Når vi så ut av vinduet og ned, lå Breitling-fabrikken på nabotomta. Et fint herskapshus, - med hele fabrikken usynlig under jorda pga. sikkerheten. Og i husene rundt omkring var nok mange av menneskene tilknyttet klokkeproduksjon. Det var rart å stå sånn og se utover og føle en slags samfølelse med mange ukjente mennesker.
Enda et kurs ventet, men nå rent faglig. I et godt utstyrt urmakerverksted for ca 20 personer, deilig! På hjemveien tenkte jeg på hvor heldig jeg var, for det gjør sannelig noe med en, det å føle seg oppdatert og påkostet!
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.