Startside arrow Nyheter arrow Stipendiat i urmakerfaget. 19.6.09
onsdag 27. mai 2020
Stipendiat i urmakerfaget. 19.6.09 Skriv ut E-post
fredag 19. juni 2009

Urmaker Tim Benjamin Davidsen er i gang med etterutdanning i urmakerfaget

Stipendiat i urmakerfaget Benjamin Davidsen

Urmakeriet er i dag et enormt stort fag og det finnes klokker av alle slag. Vi har alt fra tårnur, gulvur, veggur, lommeur og mekaniske armbåndsur, til analoge og digitale quartz–ur.
 

Urmakeriet har hele tiden vært i utvikling. Det startet med enkle gangtyper, og så er det fra dette utviklet et voldsomt antall forskjellige gangtyper og urverk.
Mange trodde at det var slutt med mekaniske klokker da quartz–revolusjonen kom, men i dag er de mekaniske urene igjen på fremmarsj. De finere fabrikkene produserer i dag flotte mekaniske ur med mange kompliserte funksjoner. Disse utdanner gjerne egne urmakere, og har sine spesifikasjoner på hvordan urene skal repareres.

Hovedarbeidsområde
Min interesse ligger hos de gamle urene, og det er også dette jeg har valgt som hovedretning. Her finnes det ingen fabrikkspesifikasjoner eller tekniske tegninger. Og som regel er det ingen deler å få tak i om noe skulle være ødelagt. Ja, av og til kommer det inn klokker på verkstedet som det bare er laget en av, og som har stoppet. Og eieren vil så gjerne ha det til å gå. Dette gir store utfordringer.

 

Arbeidsoppgaver våren 2009
Tiden fram til nå har jeg brukt til å skaffe meg mer teoretisk og praktisk kunnskap. Jeg studerer blant annet en glimrende lærebok i urmakerfaget fra 1894, med forord av Bjørnstjerne Bjørnson. Jeg studerer også andre, eldre lærebøker som beskriver pendelganger og lommeursganger på gode måter. Lærebøkene som blir brukt på skolen i Norge i dag, er ikke gode nok til dette. Jeg har også kontakt med flinke urmakere som hjelper meg her.
Kirkeurprosjekt
Samtidig med dette har jeg også vært med på et stort kirkeursprosjekt. Dette har vært et samarbeidsprosjekt med en utvekslingselev fra Svensk Urmakerskole, og hele veien har vi blitt rettledet og undervist av urmaker Ødegaard. Urverket har vært fullstendig demontert, restaurert og montert sammen igjen. Et kjempespennende prosjekt.

Jeg er nå i gang med et eldre gulvur, som ikke er masseprodusert. Hver skrue er laget og tilpasset for å sitte i sitt hull, og det er ingen rette kanter som på nyere ur. Dette kan gi noen artige utfordringer og hodebry. Men det er dette jeg elsker å gjøre.

 


I tiden fremover vil det bli mer arbeid med lommeur. Noe jeg også gleder meg stort til.
 

 

 

Videre arbeid
For første gang i Norge har en urmaker fått tildelt dette 3-årige stipendium som er knyttet til Norsk Handverks Utvikling, NHU, på Maihaugen, Lillehammer.
Det er i Sarpsborg hos urmakermester Erik Ødegaard som Benjamin skal gjennom sin 3-årige stipendiatperiode. Her får han opplæring i restaurering av gamle mekaniske ur, urhistorie, teknikk og vedlikehold. Planen er å komme igjennom både store og små mekaniske klokker, våre kulturverdier i tidens tjeneste. Han skal bl.a. lage registreringer og beskrivelser over restaureringsprosedyrer.Benjamin har med sin glødende entusiasme og faglig glede allerede kommet godt i gang med å samle urmakerteori og har vært med på full restaurering av et tårnur i Glemmen Kirke i Fredrikstad. I annet halvdel av 2009 blir det for Benjamin å prioritere store klokker.

http://www.maihaugen.no/no/Norsk-handverksutvikling/Stipendiater-i-handverk/Stipendiater-i-handverk-perioden-2008---2011/Stipendiat-i-urmakerfaget/


http://www.maihaugen.no/no/Norsk-handverksutvikling/Lenker/

Benjamin er høsten 2009 helt knyttet til NHU, Maihaugen og ikke ved urm. Ødegaard.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.