Startside arrow Nyheter arrow Svenneprøven over for den norske eleven i Sverige.28.5.09
mandag 20. januar 2020
Svenneprøven over for den norske eleven i Sverige.28.5.09 Skriv ut E-post
torsdag 28. mai 2009
Alle 12 elever på Svensk Urmakerskole i Borensberg klarte sin svenneprøve i år.
Vi vill gratulere Stian Ødegård, som eneste norske elev med sitt svennebrev.

Forrige uke gjennomførte skolen svenneprøve for avgangselevene og alle besto prøven.
Til neste uke, uke 23, skal de samme elever gjennom den internationale wostep-eksamen. De som da består denne eksamen får et Wostep-sertifikat som er den internationale utdanning av urmakere. Denne prøven er lik på alle de godkjente wostepskoler over hele verden.
Den svenske urmakerskolen er den eneste urmakerskolen i Norden som har denne godkjenning fra Sveits.

Skolen har et luxusproblem !
I år er det 64 elever som søker på urmakerskolen i Sverige (derav 1 norsk elev)
Det er 12 plasser og alle de 64 elever som nå skal kjempe om disse 12 plasser, har gjennomgått og bestått et testkurs.

Norge.

Det er i år 3 eller 4 lærlinger som skal opp til svenneprøve nå i de nærmeste dager først i juni-mnd., og det er 8 elever som nå er ferdige med sitt første urmaker-år på Kongsberg (VG2) Disse skal avlegge sin eksamen og står fritt i sin videre gang i utdanningen. For de som ikke har lærlingeplass, har skolen nå fått aksept for å opprette et neste-år (VG3).
Når vi i Norge i år har kun 2 elever som har søkt på urmakerlinjen i Kongsberg innen fristen, viser dette at det er to land med svært forskjellig utdanning og faglig status.
Nå håper vi at det kommer elever i siste liten som melder seg på i Norge og at vi kan starte opp med motiverte elever i et nytt VG2-år på Kongsberg. Dette er en helt ny landslinje (ur og instrumentmakerlinjen) der de to urmakerlærere har gjort en flott jobb og elevene ser ut til å trives godt.

Løfte urmakerutdanningen opp i Norge.

Det skal nå igangsettes arbeide med å fastsette helt ny svenneprøve for urmakere i Norge. Det er faglig enighet om at det norske kravet skal sidestilles med det som er i Danmark og Sverige. Når dette er på plass, må det lages nye undervisningsplaner for hele utdanningen frem mot svenneprøvens mål.
FUN har således fått gjennomslag for at urmakerutdanningen må løftes opp på et vesentlig bedre nivå og håper at vi kan lykkes med å lage en flott og positiv utdanning som trekker ungdom til vårt flotte fag.

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.