Startside arrow Artikler arrow Er urets opphav over 2000 år gammelt?
mandag 01. juni 2020
Er urets opphav over 2000 år gammelt? Skriv ut E-post
søndag 03. mai 2009
I over 100 år har en klokkelignende gjennstand vært et vitenskaplig mysterium
Men i dag er vitenskapen ferdig med et banebrytende arbeide:
Oppklaringen av Antikythera-makanismen

Antikythera Mekanismen
Skrevet av urmakermester Erik Ødegaard 5.2009
Jeg sitter med en fantastisk bok foran meg, ”Gears from the Greeks, The Antikythera Mechanism”
Jeg fikk den for mange år siden av en møller utenfor Sarpsborg som mente jeg kunne ha bedre nytte av boka enn han hadde. Den har lagt og pirret meg lenge og er skrevet av Derek de Solla Price i 1975. En vitenskaplig bok på engelsk skrevet av en professor i historie og fysikk fra Yale Universitetet i England.
Utenfor Rodos ble det rett før påsketider i år 1900 funnet et stort skipsvrak. Det var noen svampdykkere fra øya Syme som p.g.a. en storm dykket mellom de greske øyene Kreta, Rhodos og Kythera. På 42 meters dyp fant en av dykkerne et skip lastet med marmor, bronsestatuer og div. andre objekter.
 
 
En liten gjenstand, egentlig ikke noe å ta vare på, ble sammen med de andre flotte gjenstandene fraktet til det greske nasjonale arkeologiske museum i Aten. Noen sølvmynter gjorde det mulig å datere funnet til en snaut 100 år før Kristus. Det tok arkeologer 50 år å gjennomgå alle gjenstanderne og de fleste ble datert til 4-5 århundre før Kristus.
Hva var denne lille gjenstand som sammen med noen fragmenter som så ut til å være i bronse og som fikk plass i en liten eske? Det så ut til å være en eller annen teknisk sak som måtte komme fra et senere forlis eller mistet i samme området. Rundt 8 mnd. senere ble dette undersøkt første gang og det fremkom tannhjul som slett ikke passet sammen med noe av det andre som ble funnet. Noen inskripsjoner på gjenstanden fattet heller ikke særlig interesse og det ble da lagt bort og arkivert.
I året 1907 undersøkte en tysk vitenskapsmann dette og kom frem til at det måtte være et eller annet astrolabium, et instrument som ble brukt til å finne breddegraden og tiden til sjøs. Ja, det synes å være i en astronomisk betydning.
Antikythera - mekanismen
Denne gjenstand som hadde ligget i vannet i nesten 2000 år, korrigert og så nesten ut som en grønnaktig stein, viste seg å være en sensasjon fra rundt år 80-70 før Kristus!
Kunne det være et ur?
De eldste selvgående mekaniske ur vi kjenner er fra 1200 tallet og vi vet at det var kompliserte mekaniske vannur lenge før. Men her var det hjul og tenner i metall i mange forskjellige størrelser og med tenner skåret i en trekantet form, -meget fint utført. Dette så faktisk ut som urverket i et ur fra 1500 tallet. Den vanlige oppfattning var at grekerne ikke hadde vitenskaplige nøyaktige tannhjul og innrettninger for over 2000 år siden og de kunne rett og slett ikke ha laget dette, trodde mange. Men det mest sannsynlige var at dette var et astrolabium til å måle tid og breddegrad ut i fra stjerner. Men det var noen som hevdet at Arkimedes skulle ha konstruert en sfære og det var innrettninger som Cicero hadde beskrevet i det første århundre f.kr. som et slags planetarium, en mekanisk modell av vårt solsystem. Dette var laget i Bronsje der det kreves meget god materialkunskap og verktøy for å lage en så komplisert mekanisme og muligheten for å lage en slik mekanisme, var altså tilstede for over 2000 år siden.
Derek de Solla Price
Fysikeren og historikeren Derek de Solla Price fattet i 1958 interesse for dette og fant ut av inskripsjonene passet på inndelingen av kalenderen med dager, måneder, dyrekretsens tegn, sola og månens bevegelser over himmelen. Han måtte sammenligne dette med de gamle grekernes kalender og oppfattning av himmelens bevegelser. Antikythera mekanismen var meget komplisert!
Røntgenfotografert i 1971
Det ble benyttet gammastråler til å gjennomlyse metallgjenstandene der det Greske atomenergi institutt utførte denne undersøkelse for Solla Price første gang.
 
Dette gjorde at gjenstanden ble avdekket som en meget komplisert mekanisme, langt mer komplisert enn de før hadde trodd. Solla Price mente at det aldri var funnet en så komplisert mekanisme som var så gammel. Han laget fine tegninger og bilder ut i fra røntgenfotografiene og klarte dermed som første person å avdekke denne klumpens hemmeligheter.

Ny teknikk blir benyttet.
I året 2005, altså over 100 år etter den ble plukket opp av havet, ble Antikythera - mekanismen kjørt gjennom en computertomograf. Et moderne røntgenapparat som blir brukt på mennesker. Topp moderne teknologi fikk frem tredimensjonale bilder som viste at gjenstanden hadde minst 30 forskjellige tannhjul, differensialer og tre tallskiver som viste de astronomiske sykluser.
Hvem kunne ha laget dette?
For over 2000 år siden var astronomien viktig for folket. Sola og månens rotasjoner bestemte kalenderen og livet ble bestemt gjennom årets kalender. Babylonerne trodde at sol og måneformørkelser var dårlige tegn, og det var viktig å kunne forutsi slike hendelser. Denne kompliserte mekanisme, måtte være laget som et resultat av årelange forsøk og utvikling. Det kan godt være at det var flere like, men denne mekanisme er så godt laget av det ikke var noen eksperimentmodell. Deler av teksten har korintisk opphav, noe som får forskere i dag til å tro at denne ble brukt av folk fra en bestemt kultur. De korintiske kolonier i nord-vest Hellas eller byen Syrakus på Sicilia, kan være mulige opphavssteder. Her går arven tilbake til Arkimedes. Men Rhodos var også et astronomisk senter som kunne være opphavsstedet for mekanismen. Den blir forresten også betegnet som Rhodos-mekanismen.
Hvorfor kun denne ene?
Bronse er en verdifull handelsvare og ble lett smeltet om til andre gjenstander. Derfor er slike gjenstander som ikke blir mistet, ofte borte. Mange av de gjenstander i bronse vi har funnet, er funnet under vann og utenfor rekkevidde til dem som har kunnet omsmelte gjenstanden. Den var utilgjengelig for skraphandleren.
En link frem til det mekaniske uret?
Antikhyera-mekanismen er så kompleks og teknisk utfordrende laget, at denne kunnskap ikke bare ble borte. Her må det ligge gjennomtenkte arbeidsmetoder og utregninger som i prinsipp er de samme som brukes i et urverk den dag i dag. Urverket er som en gearboks eller en differensial i bilen. Bevegelsen blir gjennom hjulverket omgjort til en helt annen bevegelse. Det eneste som vi her mangler fra å være et moderne mekanisk ur, er selve gangmekanismen. Det ble først oppfunnet rundt 1200-tallet, etter det vi vet i dag.
Det er for meg en gåte at vi mennesker kan ha brukt over 1200 år på å finne opp det som holder uret i gang, - gangen eller echapementet, Alt det andre hadde vi jo før Kristus! Som urmaker må jeg ta av meg hatten og bøye meg i støvet for det vi her har fått innsikt i.
rekontruksjon
Men det kan jo hende at vi finner et nytt vrak med nye teknologiske utfordringer som forandrer vår historie på samme måte som Antikhyhera - mekanismen gjør med oss i dag. En missing link!

Ref:
Bob S. Rice, Physical and Intellectual Salvage from the 1st. Century B.C.2002
Derek de Solla Price, Gears from the Greeks, 1975
Thony Freeth, Antikhyera Mechanism Research Project 2008
bilder fra Google
 
 
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.