Startside arrow Nyheter arrow Film om lengdegradens historie
søndag 23. februar 2020
Film om lengdegradens historie Skriv ut E-post
fredag 28. november 2008
Helt ny DVD-film om Harrisons fantastiske ur og kampen om £ 20.000
Filmer er basert på boken om lengdegraden skrevet av Dava Sobel som også finnes i norsk oversettelse.

Filmen bestilles fra:

http://www.dvdhuset.no/

pris kr,. 139,- + porto.

LONGITUDE
 
Dette er en meget godt laget film om mannen som løste problemet med å finne lengdegraden, John Harrison.

Å beregne lengdegraden nøyaktig til sjøs var på 1700 – tallet umulig, og etter et alvorlig skipsforlis p.g.a. feilnavigering der flere engelske skip sank og nesten 2000 mennesker mistet livet, opprettet det Britiske Parlament en belønning på 20 000 pund til den som først kunne løse problemet med å beregne lengdegraden for navigasjon. En astronomisk høy sum den gang.
John Harrison var sønn av en snekker, og var ikke noe kjent navn innen urmakerkretser eller innen astronomi. Det var vel ingen som regnet med at han ville forsøke seg på en løsning. Men Harrison hadde laget flere ypperlige ur der han bl.a. brukte tre i noen av sine urdeler. Disse hadde bevist at de gikk med stor nøyaktighet. Men dette var pendelur, som måtte stå stille. De bærbare urene på denne tiden var svært unøyaktige. Så da Harrison sa at han ville forsøke å lage et ur som kunne gå riktig ombord i en seilskute og gå nøyaktig nok til å bestemme lengdegraden, ble han møtt med mistro og latter. Han fikk likevel oberbevist Lengdegradskommisjonen til å gi ham litt midler til å lage et ur. Dermed begynner hans over 30 år lange kamp for å vinne prisen på de 20.000 engelske pund.
Filmen forteller om to historier der de første minuttene av filmen er litt forvirrende. Vi følger John Harrison (Michael Gambon, kjent fra blant annet Harry Potter – filmene) i hans kamp mot astronomene i Lengdegradskommisjonen, og I den andre historien følger vi Rupert Gould (Jeremy Irons), mannen som tok på seg å restaurere Harrisons ur før den andre verdenskrig. Det kan diskuteres om han var rette mann til jobben, men pågangsmot og glød hadde han, så mye at han nesten ble sinnssyk.
Harrison manglet stadig penger, ble motarbeidet og møtte stadig nye krav fra kommisjonen. Han må ha vært en fantastisk mann som ikke ga opp
Dette er en fantastisk historie om to mennesker som dedikerte livene sine til sitt arbeidet og som virkelig brant for saken. Min samboer, som overhodet ikke bryr seg om klokker, satt sammen med meg og så hele filmen, alle de 3 timer og 18 minutter den varte. Og det sier ganske mye. Her blir man virkelig dratt inn i historien.

Skrevet av urmaker Tim Benjamin Davidsen
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.