Startside arrow Nyheter arrow Stjernetid
onsdag 03. juni 2020
Stjernetid Skriv ut E-post
fredag 14. november 2008

Unike bilder av planeter fra et annet solsysteem.
Som de fleste vet, er vår klokketid beregnet ut i fra rotasjonen til jorden målt i forhold til en stjerne. Vi får da stjernetid, noe som er ca. 4,5 minutt kortere enn vår sanne tid, vår klokketid, fordi jorden på et døgn også roterer rundt solen med 1/365 deler.
Slik er vår klokketid og vår kalender beregnet astronomisk.
Vår egen jordglobe Tellus er en vanlig planet i rotasjon rundt en vanlig stjerne som vi kaller for solen (HELOS)
Alle de stjerner du ser med øyet en klar vinternatt tilhører vår egen galakse Melkeveien. Vi vet i dag at det finnes milioner av galakser utover i rommet der Andronomia-galaksen er vår nærmeste nabo med 4,5 milioner lysår borte. (lyset går 300.000 km. i sekundet)
Det er ikke mange år siden vi oppdaget den første planet utenfor vårt eget solsystem, lik vår jordglobe i vår galakse Melkeveien. Derfor er det nå en sensasjon at vi for første gang har klart å ta et bilde av planeter som går i en bane rundt en sol (stjerne). Det er ikke kommet opplysninger om hvilken klokketid de kan beregne på disse planetene eller hvordan de roterer. Det vi vet, er at det sikkert finnes massevis av planeter rundt massevis av soler der hver planet kan ha sin egen klokketid! Finnes det da urmakere der ute tro?

Hilsen Erik

Unike bilder av planeter utenfor solsystemet

For første gang er det tatt bilder av planeter utenfor vårt solsystem.

ELISABETH RODUMFørst publisert: 14.11.08 | Oppdatert: 14.11.08 kl. 16:33
Del på Facebook Skriv utTips en venn Abonner på Aftenposten
Foto: W.M. Keck Observatory

De tre røde prikkene, som er markert med b, c og d er planetene som går i bane rundt stjernen HR8799. ( Foto: W.M. Keck Observatory )

Annonse
 

Noen databilder av kornete små flekker virker kanskje ikke spesielt imponerende, men dette er de første bildene av planeter utenfor vårt solsystem.

Stjernen de kretser rundt, massen med flekker som synes i bildet, kalles HR 8799. Den befinner seg 140 lysår fra Jorden, og er omtrent 1,5 gang så stor som solen. Stjernen er knapt synlig for det menneskelige øyet.

De tre røde prikkene, som er markert med b, c og d er planetene som går i bane rundt stjernen HR8799. De tre planetene har en masse rundt 10 ganger så stor som Jupiter, skriver Lawrence Livermore National Laboratory i California på sine nettsider.

Avbildet direkte

Astronomer har i et tiår kjent til at solen ikke er den eneste stjernen med planeter i baner rundt seg. Siden 1990-tallet har over 300 slike planeter blitt observert, og antallet er stigende.

Men det har hittil bare vært mulig å observere planetene ved hjelp av innflytelsen de har på nærliggende stjerner. Bildene av de tre planetene ved HR8799 er imidlertid tatt direkte ved hjelp av to teleskoper fjelltoppen Mauna Kea på Hawaii.

- Endelig har vi et ordentlig bilde av et helt system, sier astrofysiker Bruce Macintosh ved Lawrence Livermore National Laboratory i Calefornia.

- Dette er en milepæl i undersøkelsene og beskrivelsene av det planetariske systemet rundt stjernen.

Det er astrofysikere ved Lawrence Livermore National Laboratory, NRC Herzberg Institute of Astrophysics in Canada, Lowell Observatory, University of California Los Angeles, og flere andre institusjoner som i samarbeid har lyktes med å avbilde planetene. De ble publisert i tidsskriftet Science torsdag.

- Etter alle disse årene er det utrolig å ha et bilde som ikke bare viser én, men tre planeter sier Macintosh.

Macintosh forteller at det er gjort forsøk på å ta slike bilder de siste åtte årene før man nå har endelig har lyktes.

Nok et funn

Omtrent samtidig forbløffet astronomer fra NASA hele romfartsmiljøet ved å finne en fjerde planet ved hjelp av romteleskopet "Hubble". NASAs nyoppdagede planet, Fomalhaut b, skal ha en masse som er rundt tre ganger så stor som Jupiter, skriver CNN.

Gå inn og les mere om hva er tid her (engelsk tekst.)
http://www.chronomaster.co.uk/practical%20thought.htm

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.