Startside arrow Nyheter arrow Verdens dyreste ur?
torsdag 04. juni 2020
Verdens dyreste ur? Skriv ut E-post
torsdag 30. oktober 2008

Patek Philippe, verdens dyreste ur ?

Artikkel fra VG 1999. Uret som oppnådde 88 millioner kroner !

Tid er mange, mange penger

Et lommeur fra den sveitsiske urprodusenten Patek Philippe ble torsdag solgt på auksjon i New York for hele 88 millioner kroner, og er dermed uten sammenlikning verdens dyreste.

RÅDYR TID:Denne Patek Phillipe-klokken ble solgt for 88 millioner kroner. Foto: AP

 

The Henry Graves Supercomplication av Patek Philippe regnes som et av de mest avanserte mekaniske ur noensinne laget uten bruk av datamaskin. Rekorduret, som under Sotheby's auksjon oppnådde en pris som er tre og en halv gang høyere enn noe annet ur i historien, ble laget av den sveitsiske urmakeren i 1925, på oppdrag fra den bankmannen Henry Graves jr. i New York.

Åtte år

Patek Philippe brukte først tre år på å studere astronomi, matematikk og presisjonsmekanikk, og deretter fem år på å skru sammen mesterverket som han deretter solgte til Graves for 120.000 kroner. Uret har over 900 deler, blant dem 430 skruer, 110 hjul, 120 ulike bevegelige deler og 70 juveler. Foruten å vise timer, minutter og sekunder, har uret 24 andre mekaniske funksjoner, og viser en tro kopi av nattehimmelen sett fra Graves' hjem i New York, komplett med stjernenes størrelsesorden og Melkeveien.

Frisk budrunde

The Henry Graves Supercomplication var på forhånd priset til mellom 24 og 40 millioner kroner, men styrtrike samlere, museum og historikere drev budene i været. Hvem som til slutt fikk tilslaget på drøyt 88 millioner kroner er ikke kjent. Verdens nest dyreste ur er også en Patek Philippe, som ble solgt på auksjon i Genève i 1989. Dette uret, av modellen Calibre 89, oppnådde 25,6 millioner kroner. Tiden kan med andre ord være uhyggelig kostbar.

 

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.