Startside arrow Nyheter arrow Magnet i urmakerverktøy
torsdag 28. mai 2020
Magnet i urmakerverktøy Skriv ut E-post
torsdag 26. juni 2008
KAN VI PÅFØRE MEKANISKE UR MAGNET FRA VERKTØY SOM ER MAGNETISK?Et medlem i FUN har oppdaget at hans verkholdere fra Bergeon i Sveits, var magnetiske. Ved kjøp av nye verkholdere, var disse også magnetiske. Dette er de verkholdere urmakere bruker over hele verden. Ved forsøk på å fjerne denne magnet, viser det seg at dette var vanskelig. Dette forteller oss at vi må sjekke våre verkholdere og verktøy for magnetisme gjevnlig. Det er vel knapt noen som har tenkt på at våre verkholdere har en herdet stillskrue som kan være magnetisk fra produsenten. Alle fagurmakere vet jo at magnet er en lei fiende for et mekanisk urverk og vi er svært opptatt av å holde magnet vekk i fra et ur. Derfor er dette et viktig tema for urmakerne.
Vi har de siste år sett at det er flere og flere ur som har magnet i verket og som påvirker urets nøyaktighet. Vi har lenge ment at vårt moderne datasamfunn kunne være årsak til dette med kraftige servere og datamaskiner rundt om. Vi har kunder som stadig får magnet i sitt ur som da går svært dårlig og vi har ikke funnet noe spesiell årsak til dette.
Magnet i ur er nok et sammensatt problem der vi må anta at mye av dette ligger i vår nye elektroniske superverden. Men her fikk vi nå bevis for at også nye verktøy og urmakerens eget redskap kan påføre uret magnetisme.
For alle dere som arbeider med ur er det derfor viktig å være oppmerksom på dette med magnetisme i urverket og de vanskeligheter dette medfører. Vi har små testkompass for å teste magnetisme i deler og urverk, men vi har ofte ingen mulighet til å finne årsaken til dette. Vi har verktøy til å fjærne magnetisme i deler og urverk, men noen ganger ser vi at dette er svært vanskelig å fjerne. Nå som det mekaniske fine urverket har fått sin renesanse og urmakerens hverdag mere og mere består av å reparere disse ur, er det viktig å kjenne til dette med magnetisme. Hvis noen av dere som leser dette vet noe om dette som jeg her beskriver og som bør informeres utover, send meg en beskjed.

hilsen Erik Ødegaard

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.