Startside arrow Nyheter arrow Skal du kjøpe nytt ur?
mandag 01. juni 2020
Skal du kjøpe nytt ur? Skriv ut E-post
lørdag 07. juni 2008
En liten veiledning hvis du skal kjøpe deg et nytt ur

Skal du kjøpe nytt ur?
Går du med planer om å investere i et nytt ur, er det flere forhold som du bør ta med i betraktning når du skal velge ditt ur.
1. Ta deg god tid på å finne det rette uret for deg. Det er i dag en vrimmel av urmerker, design og kvaliteter og ikke minst er det store forskjeller i pris. Uret på armen er en svært personlig ting å eie og gir signaler om din egen smak og personlighet. Tenk litt over ditt behov, om du virkelig trenger et supertett ur eller om du skal prioritere et flott dagligur der kvalitet og design er viktigst.

 
2. Velger du et elektronisk ur, digitalt eller med visere, får du et meget nøyaktig kvarts-ur som er avhengi av et batteri. Omtrent alle rimelige ur i dag er med batteri. Trenden nå er at fabrikkene lager disse urverk meget rimelig med helautomatisk produksjon. Du skal da være oppmerksom på at de fleste av disse urverk ikke er laget for reparasjon, kun bytte batteri. Du kan få elektroniske ur som lades opp av solen eller av din bevegelse (kinetisk energi). Felles for disse urene er at det er et lite oppladbart batteri som også må byttes etter noen år.
 
3. Velger du et mekanisk urverk, får du et ur med sjel. Et ur der urverket er laget av klokkeelskere,- spesialister med lang erfaring, der massevis av små kvalitetsdeler utgjør det mekaniske urverket. De går ikke så nøyaktig som et kvartsur, men det har sjel ! Et mekanisk ur lages i dag av fabrikker med lang erfaring og i flere kvaliteter der de dyreste er fantastiske kunstverk. Ja de er et mikromesterstykke som du vil bære med stolthet og ære. Et mekanisk ur kan du få med automatisk opptrekk, opptrekk med opptrekskrone, med stoppeklokke, med dato og full kalender og masse andre tekniske finesser. Husk på at flere mekaniske finesser det er i urverket jo flere deler skal vedlikeholdes. Urkassen og lenke / rem lages i mange kvaliteter og priser. Kjøper du et ur med stener / diamanter, pass på å få et sertifikat over ekthet og vekt. Det kan være greit å vite om uret du kjøper kan vedlikeholdes i Norge eller om det må sendes til fabrikken for ettersyn.

 
4. Kjøp ikke armbåndsur på internett. Verken nye eller brukte. Du har der ingen sikkerhet og garantiansvaret er ofte ikke mer verd enn papiret det er skrevet på. Kopier, eller fake-ur, florerer og det er i dag meget vanskelig å skille mellom ekte og uekte ut i fra det ytre og et bilde. Ingen seriøse urfabrikker som lager kvalitetsur, godkjenner salg av ur over internett. Internettsalg har eksplodert og er et eldorado for tyvegods. Du kan risikere å gå med et stjålet ur på armen uten at du selv er klar over det.

 
5. Kjøp uret ditt i Norge. Det er ikke billigere å kjøpe kvalitetsur i utlandet og vi har den norske kjøpsloven som gir deg mye bedre reklamasjonsrettigheter enn noen andre land i verden. Generellt har kjøpsloven i Norge 5 års reklamasjonsrett hvis feilen har sitt utspring fra fabrikken eller dårlig produksjon. Alle ting du selv er skyld i dekkes hverken av fabrikkgarantier eller gjennom kjøpslovens rettigheter. Da er du helt avhengig av en fagurmaker som kan reparere ditt ur.

 
6. Vær oppmerksom på at ur som kjøpes i utlandet og som ikke fortolles legalt inn i Norge (smugles inn / du går på grønn sone) , kan få vanskeligheter ved en evt. garantiservice. Det er ikke sikkert at samme ur er importert til Norge og at deler finnes eller kan skaffes.

 
7. Skal du kjøpe deg et mekanisk ur, kjøp uret i en fagbutikk som vet å gi deg gode råd og som gir deg service på uret. Spør etter en fagutdannet person som kan veilede deg i valg av uret.

 
8. Alle mekaniske ur må vedlikeholdes reglemessig, helst hvert 4-5 år. Men alle ur, også de med batteri, trenger rengjøring og faglig ettersyn. Det er med et mekanisk ur som med bilen, det stopper uten olje og vedlikehold.

 
9. Det er få ting som blir så skittent som et armbåndsur. Det er ofte et gedigent rede av basiller og uhumskheter og trenger årlig rengjøring. Et godt kvalitetsur er laget for å demonteres og rengjøres.
Lykke til med ditt nye ur!
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.