Startside arrow Nyheter arrow Steinar Opstad
fredag 29. mai 2020
Steinar Opstad Skriv ut E-post
mandag 07. april 2008
Vår venn Steinar Opstad har blitt utnevnt til æresdoktor i USA.
Mange vil nok huske Steinar som den aktive og fremtidsrettet redaktør for urmakertidsskriftet til Norges Urmakerforbund gjennom mange år. Han er en av de som har gjort Fagurmakerne Norge mulig, og vi gratulerer Steinar med ærestittelen!

Steinar Opstad utnevnt til æresdoktor i USA
Styret for høgere utdanning i staten Nord Dakota, USA har etter innstilling fra de vitenskapelige fakulteter og ledelsen ved University of North Dakota (UND), Grand Forks utnevnt Steinar Opstad, Sarpsborg til æresdoktor i møte den 3. april 2008. Opstad får utmerkelsenfor sin mangesidige akademiske innsats gjennom mange år, ikke minst for initiativet til å etablere The American College of Norway og sin formidling av tema innen realfag, først og fremst om nanoteknologi. Beslutningen ble meddelt av UNDs president Dr. Charles E. Kupchella fredag 4. april 2008. Den formelle tildelingsseremoni vil finne sted ved et større arrangement i Grand Forks senere.
 
Opstad har fra 1984 en doktorgrad (Ph.D.) i distribusjon av informasjon gjennom fibernett med vekt på energibærere i lys og æres nå med en honorær doktorgrad for sin mangesidige innsats. Opstad er tidligere utnevnt til æresborger av byen Grand Forks og er der først og fremst kjent for å ha tatt initiativet til etablering av American College of Norway i Moss.
 
Steinar Opstad var i 15 år direktør i NHO, et par år av denne tiden regiondirektør i Østfold. Den utmerkelsen han nå har fått understreker først og fremst den rollen han har hatt som brobygger mellom forsknings- og utdanningsmiljøer i Midtvesten i USA og i Norge, særlig i Nord Dakota og Minnesota.
 
Hovedfokus i Steinar Opstads akademiske arbeid er som nevnt knyttet til bruk av fiberoptikk og til distribusjon av informasjon i kabel. Da han startet dette arbeidet tidlig på 1970-tallet var temaet stort sett ukjent for de fleste. Vi hadde jo enda ikke for alvor startet dataalderen hvor informasjon distribueres elektronisk, og enda mindre ved hjelp av fiberoptikk og lys.
 
Fiberoptikk leder impulser av lys, ofte fra en laser, gjennom en kabel med kjerne laget av rent glass eller plast. Kabelen kan være fra noen millimeter i diameter og til en brøkdel av et hårstrå.
Et fiberoptisk system kan også benyttes sammen med en lang rekke sensorer, som f. eks for temperatur, trykk, akselrasjon, rotasjon og strekk. Dette er blant de tema Opstad har formidlet kunnskaper om og som først og fremst er framholdt som grunnlaget for tildelingen av hans æresdoktorgrad. Opstad har vært en pådriver for å formidle den forskning som eksisterer, og som ofte er ukjent for dem som kunne gi den nye kunnskapen en praktisk anvendelse. Opstads pedagogiske måte å forklare kompliserte tema på er også fremholdt som et element i grunnlaget for den æresbevisning han nå er tildelt.
University of North Dakota i Grand Forks er et av Amerikas best renommerte forskningsmiljøer med betydelig forskningskapasitet, mange doktorander, en omfattende undervisning på Bachelor- og Masternivå og service til samfunnet rundt universitetet. UND er det trolig i sum det mest anerkjente universitet i den store regionen som omfatter statene Nord Dakota, Wyoming, Montana, Sør Dakota, Idaho og Minnesota.

UNDs suksess er bygget på en solid tradisjon gjennom mer enn 125 år etablert først og fremst av norske immigranter. UND vil fortsette å utvikle seg etter fremtidens behov og universitetets internasjonale kontaktnett er en del av denne nye strategien og forholdet til Norge er en del av dette. I dette arbeidet har Opstad vært en viktig medspiller.
Ledelse og vitenskapsmenn ved UND er særlig opptatt av å finne samarbeidspartnere i Norge, ikke minst fordi ca 30 % av statens innbyggere regner seg som ”nordmenn”.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.