Startside arrow Nyheter arrow skal vi feire urmakerens fremtid?
lørdag 04. juli 2020
skal vi feire urmakerens fremtid? Skriv ut E-post
fredag 04. april 2008
Hva skal vi skru på i fremtiden?


Skal vi feire urmakerens fremtid?
Det var en fin artikkel i siste HJ, tidsskriftet Horological Journal til det engelske urmakerforbund. Det var en urmaker som hadde et innlegg om at BHI-forbundet feiret 150 år i år. Han lurte på hva de egentlig feiret ? Litt ironisk så han på urmakerfagets fremtid og hadde begynt å lure på hva ur-verden driver med.

Nå sloss hver urprodusent i Sveits om å lage mest mulig kompliserte ur med mest mulig finurlig teknikk. Ingen vanlige urmakere kommer til å arbeide med disse ur da fabrikkene vil ha de ned til seg selv, eller spesialutdanne noen få i verden til å gi service på disse ur.
Leser vi de nyheter som nå kommer fra Basel og Genève, viser dette en vanvittig verden av dyre, kompliserte og meget spesielle ur som selges av utvalgte urmakerbutikker der salgsstrategi er mer viktig enn en fagutdannet urmaker. Ingen lager en vanlig god mekanisk opptreksklokke for dame og herre og de ETA-verk som omtrent alle nå bruker, er moderne laget etter prinsipper om minst mulig service og billigst mulig produksjon.
Han lurte da på om det var dette urmakerfaget i England feiret, eller alle de bedrøvelige plastverk fra China og som de plastverkene vi nå også ser fra ETA i godt fordekt drakt. Omtrent alt som er inne i en valig klokke i dag er jo av dette robotmonterte plast-kaliber-skitten! - mye å feire? Nei han etterlyste en faglig felles front mot dette som vi nå ser, og at det viktigste i å bevare urmakerfaget i fremtiden, er at urmakeren har noe å arbeide med !
Er han inne på noe vesentlig?
Dette som han her tar opp, er meget viktig i disse Basel-dager, og det får meg til å tenke på de som nå er urmakere rundt på de forskjellige fabrikker i Sveits. Hvilken alder og erfaring sitter disse inne med? Hvilken utdanning har de som skal bestemme og har den tekniske konkurransen skjøvet all fornuft til side? Ble alle de erfarne og eldre urmakere skviset ut den gang kvartsuret raste over Sveits og alle kastet ut mekanikken? Er de unge konstruktører nå enerådende med unge sjefer og eiere som befinner seg langt fra fabrikkens sentrum. Er det ikke noen som husker noe fra de feil og flauser som vi har sett opp gjennom årene?
Har produsentene lært av sine tidligere feil?
Nå ser vi helt nye og store flauser dukke opp som paddehatter i omtrent hvert eneste nye urverk.
De fabrikker jeg har vært på de siste år, viser at vi har en fundamental endring. Det er omtrent ikke folk å se over 35 år, og konstruksjonsavdelingen er helt fylt opp med dataingeniører. Tenker disse på oss fagurmakere tro? Tenker disse folkene på after sale-service utført på et vanlig urmakerverksted?
Jeg har stilt dette spørsmål til disse folkene og svaret er entydig NEI!
De er derimot uttrolig flinke til å lage 3-dimensjonale filmer og flotte demoer om all verdens tekniske rariteter. De unge koser seg i sin dataverden.
Det finnes omtrent ikke dameurverk i mekanisk type og vanlig opptrekk til bruk i selskapsur e.l. Hvorfor ikke Sveits kan lage mekaniske 5-3/4 og 8-3/4 lik KF 13-22 og A/S 970, kan vi bare undres over. Her burde det være et stort marked da massevis av fine og dyre dameur nå har bedrøvlige dårlige kvartsverk.
Hvorfor kommer ikke en fabrikk med et AS 1130 eller FHF70, urverket som satt i massevis av rimlige gutteur for 30 år siden. Det var med 17 rubiner og meget godt!

Sveits trenger urmakere,- mange!
Her om dagen fikk jeg en e-mail fra Girard Perregaux. Det var opplæringssjefen der som spurte meg om jeg kunne skaffe flinke unge norske urmakere til GP? Jeg fikk for noen år siden, en ung nyutdannet hollender, en ung flink gutt, til å begynne på GP. De var meget fornøyde med hans arbeide. ( er nå sluttet på GP og har fått ny flott jobb med kompliserte ur) Så nå folkens,- det er kjempemangel på urmakere i Sveits! (og i Norge?)
Slik det nå er med alle fabrikker som sloss om å lage verdens mest kompliserte ur, graver de sin egen grav!
Vi må beholde et høyt nivå i faget ellers så ramler vi utenfor fort.
Som en konklusjon på alt dette, må det vel bli noe slikt:

Vi må reagere sammen!
Urmakere verden over, foren eder i fagets ånd og pass på at dere ikke nå blir skviset ut av arbeidsstolen dere sitter på. Si nå i fra alle sammen til alle våre leverandører og produsenter hver gang vi ser dem:
Lag klokker som er gode, med enkle kjente teknikker, kvalitetsmessig topp og som urmakerfaget kan vedlikeholde år etter år. Lag en Longines 30L eller AS 970, eller AS 1130, eller Certina 13.20, eller Omega 30mm. Lag noe godt!!
Lag noe som vi kan vedlikeholde og gi god service på!
Kundene og vi leter etter slike ur !!!!

Hilsen Erik
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.