Startside arrow Nyheter arrow Leseberev nr. 2 fra Borensbergelev, Stian Ødegård
torsdag 04. juni 2020
Leseberev nr. 2 fra Borensbergelev, Stian Ødegård Skriv ut E-post
mandag 31. mars 2008
Lesebrev nr. 2 fra Stian Ødegård, Borensberg Urmakerskole i Sverige
(Stian er ikke i familie med Erik Ødegaard)

Her ser vi Stian i sitt rette element på urmakerskolen i Borensberg i Sverige.

Avtelling av en spiral er noe vi eldre fagurmakere husker, men som i dag er helt borte fra vår norske utdanning. Dette øker forståelsen av en spiral og setter urmakeren i stand til å justere uret korekt.

Hei

Tiden går fort , men nå har jeg endelig fått skrevet litt .
Vi har to praksis perioder i tredje klasse. Seks uker om høsten og seks uker etter jul. Har ingen spesifikk dato enda. Men jeg ønsker fortsatt å være evt 3-6 uker hos deg til høsten .Jeg skal til Enger ur og optik nå i uke 19-20 ,Oslo.

Etter å ha jobbet 8 år på Gardermoen som flymekaniker, bestemte jeg meg for å gjøre noe annet. Gjennom bekjente kom jeg i kontakt med familien Hagen fra Valdres (hvor jeg har vokst opp)som tipset meg om Erik Ødegård da de fikk høre om min interesse for klokker og mekanikk. Jeg kontaktet Erik Ødegård, hvorpå jeg fikk litt info om skoler, i både Sverige og Danmark, som kunne være aktuelle.

Jeg valgte å søke på urmakerskolen i Borensberg. Jeg ble kalt inn til intervju og praktisk prøve som foregikk over to dager, en dag med test i teori og en praktiskprøve . Neste dag var det intervju samt omvisning og mulighet til å snakke med elever på skolen.

Etter å ha fått et positivt svar fra Borensberg var det bare å pakke .
Skolene er behjelpelig med å skaffe et sted å bo og nesten alle i min klasse bor i Borensberg ,ellers er jo Linkoping og Motala et alternativ som ligger ca 30 min med buss fra skolen.

1 klasse : Her er blir det mye filing og dreiing. Det første som skal files av en rund stav er trekant og firkant. Det er teknisktegning og urlære en til to ganger i uken. Vi fikk utdelt alle tannhjul og det som trengtes for å lage et bordur. Verkplaten må man selv bore inn slik at alle inngrep blir korrekt ,men på selve utformingen står man litt fritt (Masse jobb). Man lærer også å overhale veggur. Vi har en klassekasse vi legger penger vi tjener på veggur og andre kunde reparasjoner. Dette skal vi bruke på en avslutningstur i tredje klasse. Det er utplassering 14 dager på våren.

2 klasse : Blir det mer skruing på armbandsur. Lærer om overhaling av armbandsur. Her er det også dreiing av oppdragsaksel med herding og polering samt dreiing av tapp og kon og innregning av spiral (bilde0867). Det er også her utplassering i 14 dager på våren.
Det er også handelsutbildning som går over to år og gir deg mulighet til å få svenskt mesterbrev, etter å ha jobbet noen år.

3 klasse : Er å videre utvikle og trene på det du har lært i grunnkurset, (første og andre klasse) grovt sett. Det er to 6 ukers perioder med utplassering dette året. Så er det klart for fagprøve.

Jeg trives godt på skolen, med bra lærere og godt klassemiljø.

Har skrevet litt , Har ikke skrevet i detalj, men det er da litt info om hva man går gjennom på skolen. Bildene er av meg.Hilsen
Stian Ødegård
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.