Startside arrow Artikler arrow Sørnes astronomiske ur nr. 1
onsdag 08. juli 2020
Sørnes astronomiske ur nr. 1 Skriv ut E-post
tirsdag 25. mars 2008
For første gang på FUN's hjemmesideDette er de første bilder fra Rasmus Sørnes astronomiske ur nr. 1
Uret er laget gjennom 10 år fra 1937 til 1947 på Jeløy ved Moss.

alle bilder copyright FUNHer kan vi bare gi oss over!
Dette er et vell av hjul, drev og differensialer.
Det er uten tvil den mest kompakte og kompliserte klokke som noen gang er laget her i Skandinavia!
Alt dette kan kjøres frem i tid og tilbake i tid med en liten spak under uret.
Alle deler, verktøy til å lage delene, forgylding og forsølving, montering og prosjektering, har Rasmus Sørnes gjort helt alene.
Han var utdannet elektriker og jeg skal se den urmaker som i dag ville klare dette?
Skal vi benevne denne side som baksiden, så ser vi under jordkloben en zodiak med forgylte stjernetegn. I sentrum av denne har vi et helosentrisk planetarium med Helos (sola) i sentrum. Rundt helos går planetene sine runder.
De 2 tallskiver under denne viser stjernetid og verdenstid og helt nederst har vi den Julianske kalendernummerteller. Den viser dagens nummer fra Julius Cæsars kalender.
Dette er gangen, eller den elektromagnetiske balanse drevet av 2 stk 1,5 volt batterier. Den er kompensert og med vektskruer som en lommeursbalanse og har cylinderspiral med juster-rykker/viser. Over balansen sitter en chronometerlignende mekanisme der et ganghjul hopper frem for hvert sving, Denne bevegelse blir så overført via en differensial til hele uret som kan kjøres frem og tilbake i tid!
Her ser vi litt av det elektriske opplegget med de to justerskiver for urets elektriske frekvens (tror jeg) Knappen til høyre slår av/på lys i stjernehimmelplaten.
Alt det vi her ser har Rasmus Sørnes laget selv!
Her har vi urets fremside. Øverst har vi den roterende jordklobe med glasskuppel rundt. under ser vi månen med fase. På hver side av månen har vi to skiver med høy/lav-vann og stedlig sann tid. Den store tallskiven viser norsk middeltid med en datovisning der jeg tror at det også er en perpetualkalender. De to skiver nederst viser solfarken og månefarken.

Dette er det første astronomiske ur Rasmus Sørnes ( 1893-1968) fra Jeløy ved Moss laget av fire. Det 2. uret er demontert og er sammen med prakturet nr. 3 utstilt på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Det 4. uret som ble solgt til en ukjent kjøper i USA for 3 år siden, var betegnet som verdens mest kompliserte astronomiske ur laget i moderne tid og var i mange år utstilt som en av hovedattraksjonene i The Times Museum, USA ( er nå nedlagt som urmuseum) Dette uret, nr. 1, har derimot ikke vært utstilt eller offentlig kjent da det er i privat eie. I påsken hadde jeg gleden av å besøke stedet der uret står, og fikk tatt endel bilder av uret. Bildene viser et meget komplisert og finurlig ur. Sørnes hadde laget massevis av tekniske rariteter og utvekslinger. Uret danner grunnlaget for de 3 senere ur, der ur nr. 3 i Sarpsborg muligens er det mest kompliserte. Uret var en meget stor overraskelse da det var langt mere tett og komplisert konstruert enn det jeg trodde. Disse bilder er for meg de første som er publisert av ur nr. 1 som viser uret innvendig.
Det er ingen tvil om at Rasmus Sørnes var en unik person med kunnskapsevner langt utover det en urmaker har. Hans fire astronomiske ur blir beskrevet i boken om Rasmus Sørnes og vi arbeider nå med en engelsk utgave. Dersom vi klarer å finansiere trykkingen av boka, kan dette bli en unik mulighet til å vise resten av verden at vi her i Norge kan astronomiske ur i verdensformat.
Vi trenger sponsorer og støtte for å få trykt og markedsført boken, så alle bidrag mottas med takk.

http://www.youtube.com/watch?v=ShCriTYsKec

http://no.wikipedia.org/wiki/Rasmus_Sørnes

Med hilsen

Erik Ødegaard


 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.