Startside arrow Nyheter arrow Urets utvikling
onsdag 27. januar 2021
Urets utvikling Skriv ut E-post
lørdag 15. mars 2008

Her er en kronologisk oversikt over urets utvikling
klippet fra hjemmesiden til Urkjeden.
eller prøv denne link. http://hvelplund.dk/Ure/Urets_historie.htm


Kultur- og vitenskapskalender

En liten kronologisk kultur og vitenskapskalender som også viser urets utvikling:
1000: Det første escapement eller urverk nevnes i bøker - antakelig spindelgang - og utført av munken Gerbert i Magdeburg.
1100: Norges eldste bevarte solskive fra St.Albanusklosteret på Selje. Under utgraving av klosterruinene i 1866 fant en denne solskiven som har en diameter på 25 cm.
1200: Forfatteren Dante skriv om Tik-takkeren, et selvgående ur i England.
1300: Det første ur i Paris.
1350: Giovanni de Dondi fra Padova i Italia bygger et astronomisk komplisert ur. Tegningene finnes den dag i dag. Det er de første tegningene verden har av et selvgående ur med astronomiske mekanismer.
1368: Uret i Salisbury-katedralen i England bygges. Dette uret eksisterer og er i bruk den dag i dag.
1375: Nordens eldste ur, "Horologium Mirabile Lense" eller det astronomiske ur i Lund, blir bygget mens Skåne er under Dansk styre.
1452: De første kirkeur i Norge. Leonardo Da Vinci blir født. De første fjærdrevne ur blir utprøvet i Italia.
1500: Nürenberg er sentral i utviklinga av urmakeriet. Urmakeren Peter Henlein konstruerer små fjærdrevne ur. Starten på det bæbare uret - lommeuret.
1530: Messing blir benyttet for første gang i verkplater, og litt senere ser man også de første skruene benyttet ved sammensetning av platene.
1561: Danmarks eldste bevarte bordur med vannrett skive, Christian IV's skoleur.
1568: Norges eldste bevarte lommeur, et såkalt Nurnberger-egg blir produsert. Uret ble gitt som gave til Historisk museum i Bergen på 1850-tallet av en landhandler P.L. Brandt fra Stryn.
1582: Pave Gregor XIII reformerer den Julianske kalender. Den Gregorianske kalender blir tatt i bruk 15. oktober dette året, og allerede året etter er kalenderen tatt i bruk i de da katolske land under Tysk, Italiensk, Spansk og Portugisisk herredømme. Galileo Galilei oppdager og utprøver loven om isochronismen, som blir basis for videre utvikling av pendeluret. Urmaker Jean -Baptist Duboule konstruerer den første klokken med perpetual kalender.
1675: Observatoriet i Greenwich grunnlegges. Christian Huygens konstruerer og prøver ut den første balansefjæren for ur.
1694: Den engelske urmakeren Thomas Tompion introduserer sylindergangen i sine lommeur.
1700: Den svenske urfabrikken Stjernsund blir grunnlagt av Christopher Polheim.
1711: Urmaker Amond Tollefsen Smebyh blir født. Grunnlegger av Totenurmakeriet i Norge.
1715: Den engelske urmakeren George Graham konstruerer og lager Grahamsgangen, som helt frem til i dag blir benyttet i stueurs- og gulvursproduksjon.
1722: Abbed Hautefeuille konstruerer den første ankergangen som blir grunnlaget for de fleste armbåndsurene nesten 200 år senere.
1728: Vitus J.Bering seiler gjennom stredet mellom Nord-Amerika og Asia. Senere oppkalt etter ham og kjent som Beringstredet.Engelskmannen George Graham, en av de store urmakere i verdenshistorien, perfeksjonerer sylinderurets gang og presisjon. De første gjøkur blir fremstilt i Swartzwald i Sør-Tyskland.
1734: Peder Jensen Nøttestad fra Stange tar borgerskap som urmaker i Christiania. Regnes som den første faglærte norske urmaker.
1750 : Benjamin Franklin kommer med uttalelsen "tid er penger". England tar i bruk den Gregorianske kalenderen, og justerer denne. Hvite emalje-urskiver fremstilles.
1756: Sogneprest og Urmaker Abraham Phil blir født. En utrolig begavet person som i tillegg til sin prestegjerning oppretter skole i Urmakeriet på Hedemarken. Kjent for også å tilvirke kikkerter. Et astronomisk gulvur er å se i Astrofysisk Institutt.
1770: Ludvig van Beethoven blir født. Philipp M. Hahn finner opp regnemaskinen som kan multiplisere. Abraham-Louis Perrelet presenterer den første selvtrekkende lommeklokken. Engelskmannen Thomas Mudge konstruerer den engelske ankergang.
1790: Frankrike feirer ettårsdagen for stormen på Bastillen. 14 juli 1789 blir senere regnet som nasjonaldag. De to sveitsiske urmakerne Jacuet Droz og Lescot presenterer det første uret bygd inn i en matchende klokkelenke for bruk på håndleddet.
1795: Det metriske systemet for måleenhet blir fra nå av offisielt benyttet i Frankrike. Mesterurmakeren Abraham-Louis Brequet finn opp tourbilliongangen som gjør at de ur som blir bygget med dette systemer blir enda mer presise.
1806: Napoleon seirer over de Prøyssiske styrkene ved Jena og proklamerer kontinental blokade av England. Den franske urmaker og gullsmed J.Nitot presenterer et ur montert inn i et armbånd av juveler der det også er montert et eget urverk med en manuelt justerbar kalender.
1830: Tårnur, regulatorer og gulvur blir satt i produksjon av Urmaker Syrstad i Trondheim og på Steinkjer. De første Swartzwalderur blir importert og solgt i Norge av Urmaker H. Kleiser.
1847: Eduard Gustav Decker starter opp sin produksjon av veggur og gulvur i Freiburg i Schlesien. Hans måte å bygge opp en fabrikk på revolusjonerer verkpoduksjonen for ur og urverk.
1851: Den første store av de amerikanske urfabrikkene starter opp under navnet "The American Watch Co."
1856: ETA starter urproduksjon i Grenchen i Sveits ved A. Schild og Dr. Girard. Nær 150 år etter er dette en av grunnstenene i det nå mektige Swatch Group som i dag kontrollerer store deler av den sveitsiske urindustrien.
1860: Abraham Lincoln blir valgt til president i USA. Observatoriet i Neuchatel i Sveits lanserer de første urene med et spesielt sertifikat for presisjon. Lanserer også et tidssignal pr. telegraf til urfabrikker i Bern, La Chaux de Fonds og Le Lode. Urmakeren Adrienn Philippe patenterer den nye konstruksjonen på lommeur, der opptrekk av fjæren skjer ved hjelp av en krone og remotoiraksel, et system som fortsatt er i bruk og som med dette erstattet nøkkeltrekket.
1868: Fritz Haber og Louis de Hauron oppdager prinsippet for fargefotografering. Georg F. Roskopf presenterer sitt "billige" lommeur med sitt spesielle gangsystem som gjør urene lettere å produsere i store mengder. Dette er med på gjøre lommeuret prismessig til allemannseie. I Sveits blir det dette året produsert 1.230 000 lommeur.
1880: Verdensutstilling i Melbourne Australia. Girard-Perregaux-fabrikken produserer som kanskje den første urfabrikk en serie armbåndsur til en kunde, nemlig til offiserer i den tyske marinen. Massefabrikasjonen er nå i full gang og Amerikanske produsenter kommer med lommeur i mange forskjellige varianter på markedet i Europa og Skandinavia.
1883: Den første skyskraperen blir bygget i Chicago. Gottlib Daimler søker påtent på en bilmotor. Kodak produserer sitt første kamera. Pierre Curie oppdager den piezoelectriske effekt som seinere blir grunnlaget for utviklingen av krystalloscillatoren som legger grunn for quartzuret.
1884: Edox-fabrikken i Biel blir grunnlagt. Greenwich blir utgangspunktet for jordens inndeling i 24 tidssoner, den såkalte 0-meridianen.
1901: Edward VII blir konge av England og Theodore Roosevelt president i USA. John og Charles Reymond starter en fabrikk for produksjon av urverk til kronografer i den sveitsiske byen Les Bioux. I 1929 blir dette til den nå verdenskjente fabrikken Valjoux. Den norske urmakeren Johannes Dahl starter læretiden sin hos urmaker Syrstad, Steinkjer.
1903: Omega-fabrikken starter produksjon av lommeur. Samme året blir den syntetiske rubinen, som helt frem til i dag blir benyttet som lager i urverk, oppfunnet. Materialene Invar og Elinvar blir nå utprøvd som nye perfekte materialer for balanse og spiral. Norges Urmakerforbund blir stiftet og Fredrik Johansen blir forbundets første formann.
1905: Revolusjon i Russland. Albert Einstein presenterer sin relativitetsteori. Kong Håkon VII blir Norges konge. Uret blir den store konfirmasjonsgave. Buchler & Co i USA lanserer selvlysende visere og tall.
1909: Louis Bleriot flyr over den engelske kanal på 28 minutter. Verktøyfabrikken Dixie i den sveitsiske byen Le Lode setter i produksjon sin nye cordinat boremaskin, og kommer med dette til å revolusjonere urproduksjonen. Rolex får sin første pris for god kvalitet. Johannes Dahl er i ferd med å starte fabrikk for tårnur og gulvur i Moss.
1911: Roald Amundsen er den første som når Sydpolen. Den siste av Bornholms virkelige Bornholmurmakere H P Damm dør.
1914: Den første verdenskrig bryt ut. Panamakanalen, bygget av USA, blir åpnet. Den sveitsiske urfabrikksammensluttningen FHF produserer over 1 million urverk med 1030 ansatte som arbeider 59 timers uke.
1918: Den første verdenskrigen er over. Sveits eksporterer 16 821 782 ur og klokker til en samlet verdi av 194 316 579 sveitsiske franc. Cartier designer det firkantede armbåndsuret "tank" som blir en klassiker som fortsatt er i produksjon. Det første støtsikre syntetiske urglass for bruk i vanntette ur blir presentert. Synkronmotoren blir oppfunnet. Sommertid blir innført for første gang i Danmark.
1924: Den første vinterolympiade arrangeres i Chamonix. Lenin dør og Stalin blir leder av USSR. Den sveitsiske urfabrikken Raico presenterer det først armbåndsuret med splittid i en kronograf. De første armåbndsurene med månefase blir presentert. Engelskmannen John Harwood tar ut påtent på det som blir det første armbåndsuret med automatisk opptrekk som masseproduseres. BBC starter sitt tidssignal.
1927: Charles A Lindberg blir den første som flyr over Atlanteren. Tid fra USA til Frankrike 26 timer. Fords T-modell blir den største salgssuksessen av en bil, med en total produksjon på til sammen 15 070 033. Urfabrikken Patek Philippe bygger det første armbåndsuret med en perpetual kalender. Gustav Becker-fabrikken går konkurs. Junghans-fabrikken overtar maskiner og utstyr. Den store amerikanske urfabrikken Illinois Watch Co. må også stenge dørene.
1929: Børsen i USA bryter sammen og skaker hele verdenssamfunnet. Kunstneren Salvdore Dali stiller ut sine surrealistiske malerier i Paris. Urindustrien i Sveits eksporterer 20 757 653 ur og klokker og sysselsetter 55 700 mennesker. Urfabrikken Jaeger Le Coultre presenterer det minste mekaniske urverk i verda som måler 14 mm x 4.85 mm. Det første quartzur presenteres med en presisjon 100 ganger bedre enn et førsteklasses pendelur.
1933: Adolf Hitler blir kansler i Tyskland. Willie Post flyr jorden rundt på 121 timer. Introduksjon av den selvkompenserede Nivarox spiralfjæeren og Nivaflex opptrekksfjær som består av en blanding av flere metaller som gir større strekkstyrke og glideevne. Ingersoll lanserer den første Mikke Mus-klokke med stift ankergang.
1937: Verdensutstilling i Paris. Det første armbåndsur som viser tidssonene rund om i verden blir fremstilt av urmakeren Louis Cottier. Greenwich-observatoriet introduserer quartz ur bygget som en regulator.
1940: Verdenskrigen når Norge. Urfabrikken Phatek Philippe lanserer det første mekaniske armbåndsur med kronograf og perpetual kalender.
1945: Verdenskrigen slutter. Kong Haakon og Kronprins Olav tilbake fra England. Rolex-fabrikken lanserer sin modell "Datejust", som blir den nye standarden for armbåndsur. Automatisk opptrekk og med dato synlig gjennom vinduet i tallskiven ved 3- tallet.
1947: Charles Yeager bryter lydmuren med et jetfly i en fart av 1050 mph. Urfabrikken Vulcain presenterer det første masseproduserte armbåndsur med alarmfunksjon. Jaeger Le Coultre lanserer sitt automatiske armbåndsur med viserfunksjon som angir gangreserve. Thor Heyerdal strander med sin flåte "Kon Tiki" i Polynesia etter l0l døgn i sjøen. Eterna kaller en av sine 10 atm vanntette automatiske urmodeller for "Kon Tiki".
1948: Ben Gurion proklamerer staten Israel. Det første quartzuret i Sveits blir presentert. Germanium-transistoren og vinylplaten blir oppfunnet. Eterna-fabrikken presenterer sin patenterte rotor som går i kulelager og trekker opptrekksfjæren begge veier.
1952: Vinterolympiade i Oslo. "Hjallis" tar tre gull på Bislett. Armbåndsur med elektrodynamikk- drift blir prøvet ut av Elgin (USA) og Lip (Fransk). Longines-fabrikken fremstiller det første portable quartzuret. Sukker og kaffe - de siste rasjonerte matvarene etter krigen er igjen fritt for salg i butikkene.
1954: Elvis Presley spiller inn sin første singel på sin 19 års dag. Den amerikanske urfabrikken Bulova finner opp stemmegaffeluret. Den amerikanske Hammilton-fabrikken tar påtent på et elektrisk ur med balanse.
1955: Warsawapakten blir opprettet. Albert Einstein dør. Transistoren brukt i datamaskiner blir introdusert. Cesium-atomuret fremstilles av Dr Essen i England. Jaeger Le Coultres Memovox blir det første seriefremstilte armbåndsur med automatisk opptrekk og alarmfunksjon. Jernverket i Mo i Rana starter opp. Jazzlegenden Louis Armstrong gir konsert i Oslo.
1956: Egil Danielsen vinner spydkasterkonkuransen i Melbourne OL med 85.71 meter. Omega-fabrikken presenterer sin første Speedmaster-kronograf som senere blir med som offisielt ur i USAs måneprogram. Opprøret i Ungarn knust. Elgin's urfabrikk i USA må stenge.
1957: EU-avtalen undertegnes i Roma. Norges konge Haakon VII dør. Sovjetunionen skyter opp den første Sputnik i bane rundt jorden. Walthams urfabrikk i USA må stenge. Hammilton-fabrikken lanserer sitt første elektriske armbåndsur i USA.
1960: John F Kennedy blir president i USA. Knut Johannesen vinner 10 000 m på skøyter i Squaw Valley på tiden 15.46.6. Krustchov slår skoen i talerstolen i FN. Bulova lanserer stemmegaffeluret Accutrori. Under sommer OL i Roma tar Omega-fabrikken som offisiell tidtaker under lekene i bruk fotocelle ved målpassering.
1961: Berlinmuren blir bygd. Jurij Gagarin blir første menneske i verdensrommet. Slutt på hvalfangsteventyret for Norge. Anders Jahre selger hvalkokeriet Kosmos III. Seiko-fabrikken i Japan presenterer sin første prototype av et bærbart quartzur.
1966: Mao starter kulturrevolusjonen i Kina. Den ubemannede sonden "Surveyor 1" lander på månen. Norge tar 5 gull under VM på ski i Oslo. Sveits første prototype på et quartzur, Beta 1, blir vist for første gang. Citizen urindustri viser fram sin versjon X8 samtidig som presidenten for Citizen ur Eiichi Yamada spår at Japan vil bli verdens største urpodusent innen 5 år. 134.6 millioner ur blir produsert i verdensmålestokk. Av disse blir 52.5 millioner produsert i Sveits.
1967: 1 sekund blir definert som 9,192 631 770 svingninger av et Cesium-atom. Dr Christian Bernard utfører den første hjertetransplantasjon i Cape Town. Omega -fabrikken lanserer sin berømte press-matte for tidtagning i svømming.
1968: Det norske selvlærte universalgeniet Rasmus Sørnes starter på sitt siste astronomiske ur, nr. 4. Sørnes konstruerte uret med minst mulig antall tenner, noe som gjør dette uret unikt i verdens urhistorie. Konstruksjonene til Sørnes gir en presisjon på et mekanisk ur som fortsatt er noe av det fineste som er laget. Kalenderverket tar hensyn til den 400-årige skuddårsperioden. Selve planetverket med Pluto ytterst dreier en gang rundt på 248 år. De virkelig interresserte bør ta turen til Time Museum i Rockdale i USA for å se denne juvelen i den største private ursamlingen i verden. For de som vil se og oppleve Sørnes ur nr. 3 er dette utstilt på Borgarsyssel museum i Sarpsborg.
1969: 16. juli kl 14.32 skytes romskipet Apollo XI opp fra Cape Kennedy. 20. juli kl 21.17 lander månelandingsfartøyet "Eagle" på månen. Neil Armstrong blir det første mennesket som setter sin fot på en annen planet. På armen: Omega Speedmasters kronograf.
1970: 9. mai lanserer den japanske urfabrikken Pulsar sitt LED ur i USA. Ved å trykke på en knapp viser uret tida i rødt på displayet. Girard Pergaux lanserer sitt første quartzur med en oscillator-frekvens på 32 768 Hz. Dette blir standard for quartzur. Videomaskinen blir introdusert. Lommekalkulatoren blir tilgjengelig for de store massene da den på 2 år har et prisfall på mer enn 500%. Boeings første Jumbo-jet flyr over Atlanteren. Phillips påviser et av verdens største oljefelt i Nordsjøen.
1973: LED-urene massefremstilles i USA. Prismessig et sjokk for den etablerte urindustrien. Watergateskandale i USA. Oljekrise i Norge. 5 bilfrie helger. Japans tre store urfabrikker Seiko, Citizen og Casio blir mer og mer synlige. Den sveitsiske urfabrikken Valjoux lanserer sitt 13 - linjers kaliber 7750 som med sine 8 millimeters tykkelse blir en bestseller for automatiske kronografer.
1976: De japanske urfabrikkene med sine quartzur med flytende krystall, LCD, gir de europeiske urfabrikkene store problemer. Mange velrenommerte fabrikker i Sveits klarer ikke å overleve. Jimmy Carter blir president i USA. Statfjord A plattformen blir ferdigstillt fra verftet på Stord. Den sveitsiske ursammensluttningen ETA lanserer sitt quartzurverk Flatline med dato og sentrumsekund. Høyde 3.6 mm.
1982: Mange konkurser i Sveitsisk urindustri. Sveitserne innser at de må organisere sine ressurser på en annen måte om de skal overleve. SWATCH-uret blir for første gang presentert på en messe i Houston, Texas. FHF caliber MINI blir lansert som det minste industrifremstilte quartzur i verden. Diameter 9.9 mm og en tykkelse på 2,25 mm. Falklandskrigen mellom Argentina og England bryter ut.
1985: De to store grupperingene i Sveits blir slått sammen i SMH - som blir en ny paraply -organisasjon med 4000 ansatte. "Atomuret", det radiostyrte ur som mottar radiosignal på frekvensen 77.5 Khz fra en sender i Frankfurt i Tyskland blir en realitet. Blyfri bensin selges i Norge for første gang. Norge vinner melodi Grand Prix med Hanne Krogh og Elisabeth Andreasson. SWATCH produserer sitt ur nr. 10 millioner.
1987: Japanske urprodusenter stiller for første gang ut sine produkter på Basel-messen. Cartier-gruppen overtar kontrollen med urmerkene Piaget og Baume & Mercier. Kronprins Harald fyller 50 år. Norges damelag i fotball blir Europamestere i fotball. Tissot lanserer sin Rockwatch og Two Timer. Sjeik Yamani kjøper den prestisjetunge urfabrikken Vacheron & Constantin, en av Sveits eldste urfabrikker med start allerede i 1775.
1988: Den første analoge quartzkronograf med split sekund lanseres av Chronoswiss og Ulysse Nardin. SWATCH passerer 50 millioner produserte ur. George Bush blir president i USA. Urfabrikken Audemars Piguet overtar kontrollen med urfabrikken Jaeger Le Coultre.
1991: Gulfkrigen. Boris Jeltsin blir president i Russland. Finansinteresser i Hong Kong tar over og kontrollerer flere store produksjons-samensluttninger for ur og urverk. Flytter en del av produksjonen til Kina, som starter med lanseringen av "fake" ur av merker som Rolex, Cartier, Ebel, Omega etc. Urfabrikken Blancpain med historie helt tilbake til 1735 i den sveitsiske byen Villert - presenterer det til da mest kompliserte mekaniske armbåndsuret, cal 1735, som er selvtrekkende, kronograf med split sekund, perpetual kalender, tourbillion, minutt repetert. Urverket består av 740 deler - og prisen blir satt til ca 5 millioner norske kroner.
1994: For første gang i verdenshistorien er over tusen millioner ur og urverk produsert. Sveitsiske urfabrikker fører fortsatt an i verdi selv om de "bare" produserer 135 millioner ur og urverk. 80% av det totale antallet er quartzur fra Hong Kong, Kina og Japan.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.