Startside
fredag 22. januar 2021
Tor Sørnes, Moss er død. 21.6.2017 Skriv ut E-post
onsdag 28. juni 2017
Tor Sørnes har gått bort i en alder av 91 år.

Ingeniør og oppfinner av det verdensberømte hullkortbaserte låskortet til VingCard i Moss. Sønn av Rasmus Sørnes, konstruktør og oppfinner av de 4 astronomiske ur som er helt i verdenstoppen av mekaniske kompliserte ur, døde 21 juni.

 

Jeg har hatt stor glede av å samarbeide sammen med Tor i over 30 år i det å ta vare på historien om hans far, noe som resulterte i boken om Rasmus Sørnes på norsk og engelsk.

Jeg fikk innblikk i en familie der mekaniske rariteter preget hele oppveksten til Tor.

Få mennesker om noen i Norge, hadde slik innblikk og kunnskap i mekanikken som hans far, noe som smittet over på hans sønn Tor. Ideen og til slutt patentene om hullkortet som kunne låse opp døren, ble skapt i den samme lille hytta som hans far utviklet de astronomiske ur. Den verdenskjente VingCard hullkortlåsen fra TrioVing i Moss ble en stor suksess. Den ble basert på 32 hull i hvert plastkort, noe som ga 4,2 milliarder kombinasjonsmuligheter og omtrent helt dirkefri. Låskortet ble patentert i 29 land og i 1978 fikk verdens høyeste hotell i USA, Peachtree Hotel i Atlanta på 76 etasjer, plastkortet fra Moss. Tor hadde startet en utrolig reise inn i den moderne kompliserte mekaniske verden.

Tor arvet nok sin fars interesse for nysgjerrighet for all mekanikk og var den viktigste årsaken til at vi fikk sikret historien, verkstedet og ur nr. 3 til hans far, her i Østfold. Han var helt til sin død, levende opptatt av hva som skjedde med Sørnesuret og det siste han snakket med meg om, var en mail jeg fikk fra en professor i Computer Science på University of Texas i Dallas som ønsket å benytte hans fars intelligens som et eksempel på hva et menneske kan klare å lære seg uten høy utdanning. Han skrev på en bok om construction of mathematics og ville bruke bildet av Rasmus Sørnes uret nr. 4. Jeg koplet professoren til Tor og det medførte at Tor fikk et manuskript til gjennomlesning der hans far ble fremhevet som noe av det ypperste.

Jeg glemmer aldri den dagen jeg og min urmakerdatter ble invitert hjem til Tor på Jeløy der han fortalte at familien hadde bestemt at de ville donere alt om Rasmus Sørnes til Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Ur nr. 3 var da sikret i Norge. Vi hadde planer om en utstilling der Tors hullkort også skulle være med. Vi ville vise verden hva Sørnes hadde laget. Men så langt kom vi ikke.

Han fikk før sin død oppleve å få en vei oppkalt etter seg, ikke langt fra der jeg bor.

Et flott menneske og en kunnskapsrik person er borte. Mine tanker går til hans kjære kone Reidun og hans familie.

Jeg kommer aldri til å glemme Tor og lyser fred over hans minne.

Erik Ødegaard,

Sarpsborg den 28.juni 2017

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.