Startside
lørdag 31. juli 2021
Hva De bør vite om Deres ur. Særtrykk fra Det Beste 1953 Skriv ut E-post
fredag 30. desember 2016
Særtrykk fra Det Beste , januar 1953.

Funnet under opprydding hos urmaker Walberg i Sarpsborg 2016.
Det er i dag artig å lese om hva fagurmakeren la vekt på vedr. kvalitet og råd til kunden for 63 år siden.

Hva De bør vite om Deres ur.

Av Henry B. Fried, Lærer ved urmakerskolen i Brooklyn, USA.

Til tross for at snart alle mennesker eier et ur, er det ikke så mange som har noe større rede på hvordan det skal behandles eller hvilke krav man skal stille til det,


Hvor stor nøyaktighet kan man forlange av et ur?

Hvis man først og fremst ønsker et pålitelig og holdbart ur og legger mindre vekt på utseende, skal man kjøpe det så stort som mulig. Jo større ur, desto sikrere går det, desto lettere er det å fremstille og reparere og desto lettere å gjøre de enkelte deler solide.

Et godt herrearmbåndsur kan som regel vare i 35 år, men man må regne med en meget kortere levetid for et dameur. Storparten av de mange millioner ur som blir solgt hvert eneste år, er armbåndsur. Praktiske hensyn ser ut til å veie mere enn det faktum at lommeur går mere nøyaktig.

I virkeligheten er det forbløffende at et armbåndsur som fører en utrolig tilværelse på håndleddet og blir utsatt for både støt og slag, kan gå nogen lunde nøyaktig i det hele tatt. Men den moderne urindustri fremstiller armbåndsur som i kontrolltiden kan reguleres så fint at de ikke avviker mer enn 5 sekunder i døgnet. Når armbåndsur er i bruk, blir feilvisningen alltid noe større og et ur som ikke sakner eller fortner mer enn 25 sekunder i døgnet, må betegnes som meget nøyaktig. Et ur av denne kvalitet koster fra 200 kroner og oppover. Når det gjelder ur i de mellomste prisklasser fra 120 kroner til 200 kroner, må man regne med en unøyaktighet på ett minutt i døgnet, mens de aller billigste armbåndsurene kan variere opptil 5 minutter på. Døgn.

Hva skal stenene være til?

For å minske slitasjen på de bevegelige delene i urverket brukes syntetiske rubiner som lager på de mest utsatte Steder.

Hvis folk visste hvilken risiko de løp ved å kjøpe ur som blir frembudt til salg på gater og underhånden, ville de være mere forsiktige og dermed spare seg selv for unødvendige utlegg og ergrelser. Jeg kan derfor ikke sterkt nok understreke betydningen av en slik orienterende artikkel son den Det Beste her bringer. Det kjøpende publikum trenger opplysninger av denne art, ikke minst her i Norge hvor valuttasituasjonen i etterkrigstiden har gjort det umulig å få en tilstrekkelig import av kvalitetsur, med den følge at smuglerne har oversvømmet markedet med mindreverdige ur som for den usakkyndige kan se svært bra ut. Nå som situasjonen på markedet etter hvert bedres, bør enhver som skal gå til anskaffelse av ur, følge disse utmerkede råd.

Oldermann i Oslo Urmakerlaug.

Alle gode ur er forsynt med rubiner, men det er ikke alle ur med rubiner som er gode. Sju stener er nok til å beskytte de punkter hvor slitasjen er størst, men hvis et ur har sytten stener, er alle viktige deler beskyttet. De finere lommeurene har opptil 23 stener. Men da enkelte fabrikanter plaserer rubiner på alle mulige og umulige steder, bør man ikke la antall stener være det avgjørende nå man skal kjøpe klokke.

Hvordan skal man ta vare på uret?

Støv og tøyfnugg er urets verste fiende; det setter seg på de fine tannhjulene og gjør oljen tykk og seig. La aldri noen andre enn urmakeren åpne klokken Deres- støvet i luften og fuktigheten i ånderettet og på fingrene kan gjøre skade. Et alminnelig herreur bør renses og smøres minst en gang hvert annet år, mindre ur bør helst renses en gang om året.

Hvis De får urglasset knust, bør De straks legge uret i en konvolutt og bringe det til urmakeren. Det er ikke bra å pakke det inn i et lommetørkle- De risikerer bare å brekke viseren og det kan lett komme lo i verket.

Det er heller ikke heldig å trekke klokken med uregelmessige mellomrom. Venn Dem til å trekke den opp hver morgen nåe De tar den på, så begynner den dagen fullt opptrukket. På den måten vil den gå jevnt dag etter dag. Og d\De bør trekke den enten De bruker den eller ikke, for ellers kan oljen lett bli tykk. Klokken skal trekkes helt opp, men vær forsiktig nåe fjæren begynner å bli stram, så De ikke tar for hardt i. Det gjør ingen ting å dreie viserne tilbake nåe man stiller klokken, slik mange tror.

En amerikansk undersøkelse har vist at kvinner har dobbelt så meget bry med klokkene sine som menn. Det skyldes til dels at damene ofte går med uret i vesken hvor pudder, støv og flyktige oljer fra kosmetikk og parfyme kan trenge inn i verket og sette seg på de bevegelige delene. Ta uret av nåe De vasker hendene og lager mat; varmen fra gassaparater og komfyrer påvirker oljen, og damp trenger anda lettere enn vann inn i uret og får det til å ruste. Lo fra sengetøy kan også gjøre skade, så glem ikke å ta av uret når De legger Dem. -hvis De er så uheldig å miste uret i vann, bør De straks legge det i sprit og så bringe det til en urmaker. Hvis uret har vært i saltvann, skal det skylles i ferskvann innen det legges i sprit. Hvis man ikke kan få fatt i sprit, bør uret legges i rent vann i et stort glass og bringes til urmakeren i det. Det må ikke komme luft til uret, for da vil det ruste på en time.

Gå alltid til en dyktig fagmann- en dårlig reparatør gjør sannsynligvis mer skade på uret enn en skjødesløs eier. Hvis De har et godt ur, bør De ikke se på omkostningene nåe det gjelder å få det ordentlig renset og smurt. Hele uret skal taes fra hverandre, og hver eneste av de fine delene skal renses i kjemisk bad som fjerner støv og smuss og klebrig olje; deretter skal det settes sammen igjen og reguleres.

Hvis De skal kjøpe et ur, lønner det seg å gå til en velrenommert urmaker. Forklar hva slags ur De vil ha- om det skal brukes som smykke eller om De først og fremst legger vekt på presisjon og soliditet. Fortell ham litt om Deres arbeide, så han kan få et begrep om hva slags behandling uret må tåle.

Urkapsler i gull eller sølv er iblant så tynne at de ikke gir verket tilstrekkelig beskyttelse mot støt og slag. Prøv å klemme urkassen mellom tommel og pekefinger; hvis baksiden gir etter, er den ikke solid nok. Forgylte eller gullinnlagte kapsler, double og lignende blir slitt etter hvert- mer eller mindre alt etter kvaliteten. En kasse av rustfritt stål er mest pålitelig, og den blir ikke missfarget av svette.

Hvis De først og fremst vil ha et ur som går godt, får De mest for pengene ved å unngå alt luksusutstyr. Spesialur som viser datoen og kanskje månens faser, blir naturlig langt dyrere i fremstilling. Dessuten bør De være sikker på at uret er av en så kurant type at alle nødvendige deler føres på lager i Norge.

Vanntette ur er forsynt med en pakning av gummi eller plastic eller i et bløtt metall mellom kapselens forside og bakside og tettet på lignende måte rundt kronen. Pakningen holder også støv og damp ute fra verket. Men husk at selv det beste vanntette ur ikke tåler at man har det på mens man bader. Dessuten er ikke pakningen og glasset evigvarende, men må fornyes fra tid til annen.

Før De bestemmer Dem for et ur, bør De undersøke det omhyggelig. Her er et par av de ting det kan lønne seg å legge merke til. Kapselen skal slutte så tett at bare urmakeren kan åpne den med sitt spesialverktøy; opptrekkskronen skal gli lett helt ut og helt inn nå uret skal stilles, den må ikke bli stående midtveis; et godt ur tikker hurtig, regelmessig og klart. Hvis urmakeren har hatt klokken liggende et halvt år eller mer, bør De be ham rense og smøre uret innen De får den med hjem.

Kjøp av ur er en tillitssak. Men hvis De kjøper et ur som den fagutdannede urmaker garanterer for og går til ham nåe det er noe i veien, kan De trygt stole på at uret Deres vil tjene Dem trofast gjennom mange år.

 

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.