Startside
torsdag 04. juni 2020
Store endringer i urindustrien i Sveits på gang. 2.7.2016 Skriv ut E-post
lørdag 02. juli 2016
Sveitsisk urindustri sliter og det skjer mye om dagen. Forhold til fagurmakerens hverdag som også vil påvirke oss her i Norge.

Det annerkjente tidsskriftet Europa Star, har i flere artikler påpekt hva som skjer og vil skje i forhold til urmakerfagets hverdag.

WATCHMAKING IS DEAD, LONG LIVE WATCHMAKING

gå inn og les artikkelen her
Urmakerfaget er et speilbilde av hva som skjer i Sveits og hva som skjer med produktene vi skal selge.

Det er meget stor nedgang i eksport av ur i fra Sveits.Dette er en trend som nå ser ut til å fortsette og dette medfører store endringer i fabrikkenes filosefi og tankegang. ETA stenger døren for levering av urverk i 2019 og det er signaler som kan tyde på at de angrer seg og løsner litt på grepet. De fabrikker som nå satser på produksjon av urverk som skal erstatte ETA, raser og har anmeldt ETA /Swatch Group til det sveitsiske konkurransetilsyn. De føler at fremtiden er usikker.

Den sveitsiske urindustri utgjør kun en liten del av verdens urproduksjon, men har stor betydning for den økonomiske verdien. Japan med Citizen, har kjøpt seg inn i Sveits og Swatch Group har gått i front med sine kontrakter og delenekt til urmakere, som nå får ringvirkninger utover hele verden. Urmakerens situasjon er totalt endret på 5 år og det er nå omtrent umulig å få deler til de ur som kan repareres i markedet, hvis ikke avtaler og krav blir opprettholdt.

De nye batteriurverk fra ETA har svært mye feil og det er flere reklamasjoner enn det har vært noen gang. Ingen av de batteriurverk vi nå har i markedet, bortsett fra noen svært få, er laget for reparasjon og vi ser at fabrikkenes tankegang fjerner seg mere og mere fra et servicevennelig produkt. Det er økonomien som rår. Den utvikling vi her ser, har ikke noe med urmakerfag å gjøre og mye av hverdagen består av å bytte urverk! 

Dette bildet berører også den norske fagurmaker og vi ser at den trend FUN har påpekt lenge kommer raskere enn vi hadde forventet.

Urmakerfaget som eget fag har store utfordringer og breddekunnskap forsvinner meget raskt.

Berører også norsk utdanning i fremtiden.

Hvem som skal gi service på de mekaniske ur, blir nå ikke bestemt av et svennebrev eller ikke, men hva fabrikene selv bestemmer. Det er nå store områder i landet som helt er uten fagurmakere og kunder leter fortvilet etter gode urmakere som kan ivareta de gamle kjære familieklenodier på en forsvarlig måte. ETA vil ikke informere om de dårlige urverk og urmakere er sinte på dårlige kvaliteter der urverk blir byttet både to og flere ganger til kundens store fortvilelse.

Utviklingen går meget raskt og vi er ikke lenger i føresetet.

Den fremtidige utdanning kan ikke baseres på den gamle tradisjonelle læreplass der lærlingen fikk sin breddeopplæring frem til et svennebrev. Den tid er nå over.
Det er nå fabrikkenes krav som gjelder og det er ingen fabrikker som tenker på de ti-tusner av flotte kulturbærende klokker rundt om i landet som trenger service og ettersyn. Det er fabrikkenes nye produkter og redselen for at ikke en fagurmaker kan klare å skru på deres produkter, som nå med full tyngde slår inn over faget. Frykten for at en fagurmaker ikke kan skru på deres ur og frykten for at kunnskapen ikke er stor nok, brer om seg i alle de sveitsiske fabrikker. De skal styre alt selv og helst ha egne serviceverksteder der alle ur skal sendes til med store kostnader.

En ny utdanning må derfor også speile dette som skjer og ivareta samfunnets krav til fremtidig imateriell kulturarv, vi må utdanne gode almenpraktikkere.

Denne utvikling har FUN sett og påpekt i flere år og denne utvikling blir nå mere og mere påpekt i tidsskrift og i artikler om urmakerfagets fremtid rundt i hele verden. Vi som har frontet dette og påpekt at vi må ha en bedre norsk utdanning, har fått masse pepper for vårt fremtidssyn på faget. Nå er vi der!

Nå må alle fagurmakere våkne opp!

Det er fagets fremtid vi snakker om og det er levebrødet til de som velger et flott fag og et flott håndverk, vi snakker om! Et fag som må bestå og som har den breddekunnskap samfunnet forlanger. Et fag som historisk har en arv å ta vare på. 
Det er ditt og mitt anvar at vi i fremtiden også har fagurmakere i Norge som kan sitt fag!

Støtt opp om fagurmakerne!

Europa Star har også denne artikkelen. Gå inn her og les.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.