Startside
tirsdag 02. juni 2020
Sveitsiske ur får deler produsert i Østen. urmakere blir nektet deler 29.5.2016 Skriv ut E-post
søndag 29. mai 2016
Blir sveitsiske fabrikker tvunget til å produsere sine urverkdeler i Østen?
Det kan bety en halvering av kostnader.

Urbransjen endres meget raskt.

Eksporten av sveitsiske ur har falt de siste 10 mnd.

Swiss Made begrepet er presset.
I dag skal 50% av urets verdi komme fra Sveits.
Neste år skal 60% av produksjonskostnadene inkl. rem og kasse, komme fra Sveits.

Swatch Group aksjer har falt 27% siste året mens Richmont-aksjer har falt 34 %.


Gå inn og les artikkelen her.

Fagurmakeren blir presset ut.


FUN mener at fabrikkene nå må endre sin delenekt til fagurmakere som ikke er selektivt knyttet til merket. Det blir færre og færre fagurmakere i verden. Både fabrikker og de enkelte land som Norge, er avhengi av fagurmakere med god bredde-erfaring hvis fremtidens urverk skal bli ettersett og vedlikeholt.

Den segmentering vi nå ser blandt de sveitsiske urprodusenter, dreper fagurmakerens mulighet til breddekunnskap. Det blir ikke plass til faglig bred kunnskapsutvikling og samhold som er basis i en god fagutvikling. Det er i dag fabrikkene som styrer dette og den enkelte har blitt fratatt all påvirkning og mulighet til å få deler hvis ikke fabrikken har godkjent verkstedet eller urmakeren.

Dette er en meget alvorlig utvikling som nå FUN har påpekt lenge i Norge. Vi ser nå at store deler av Norge er uten fagurmakere og de unge tør ikke starte sitt eget verksted. Hvem som skal ivareta service på våre gamle flotte ur er nå kundens store dilemma i økende grad. Kunden må nå lete seg frem til en fagurmaker som ennå driver sitt verksted og kan sitt fag.

Urmakere over hele verden raser på grunn av selekrivitet og leveringsstopp for å få deler til de normale gode ur som vi har reparert og stellet med i flere generasjoner. Det er vanskeligere å få en baklokkpakning til en Omega enn en skjerm til en BMW bil.

Fagurmakerens hverdag er i sterk kontrakst til fabrikkenes kamp mot kostnader som nå har tvinget bl.a. ETA til å lage meget rimlige batteriurverk der reklamasjonene øker sterkt. Disse nye urverk er ikke laget til å reparere. Alle de kjente store og små fabrikker har nå fulgt Swatch Group i å nekte deler til fagurmakere som ønsker en liten del til sin kundes ur. Hverdagen er helt snudd på hodet. Våre delegrossister får heller ikke deler og går en usikker fremtid i møte.
Ingen batteriurverk i det norske markedet er i dag laget for demontering og reparasjon. Det har nå aldri i urmakerfagets hitorie vært en så rask endring fra gode reparerbare ur til ikke reparerbare urverk der plast og robotproduksjon har overtatt. De fleste kjente klokkemerker bruker nå batteri-urverk i en så billig og dårlig kvalitet at de kun kan byttes hvis noe skjer. Et lite rusk som før var en bagatell, kan nå stoppe uret og urverket må byttes. Dette har ikke noe med kvalitet eller fag å gjøre. 

FUN er meget bekymret over denne utvikling.
 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.