Startside
fredag 22. januar 2021
Meget bra artikkel på VGs nettside, bør leses. 14.10.2015 Skriv ut E-post
onsdag 21. oktober 2015
Meget bra artikkel på VGs nettside, bør leses.

javascript:void(0);/*1445440035300*/

F
ra et medlem i FUN har vi fått denne link til en artikkel i VG som går på en håndverkes mulighet til god utdanning og god normal inntjening.

vi sakser fra
OLE THORSTENSEN, tømrer og forfatter av boken «En snekkers dagbok»

Men, uten oss manuelle stopper togene, det blir ikke mat på bordet, hus å bo i, veier å kjøre på, og vi har ikke noe å eksportere bortsett fra ideer og tenking. Jobben vi gjør er helt avgjørende for oss alle, og den vil være like viktig i fremtiden.
FUN har sagt fra lenge og fått masse pepper for å si i fra!

FUN har maset om dette i alle år. Vi har påpekt viktigheten av en god inntjening av vårt arbeide. Vi har påpekt nødvendigheten av en bedre og faglig 3-årig utdanning.

Skal urmakerfaget overleve i fremtiden, må vi løfte utdannning opp på et internasjonalt nivå og få mulighet til en faglig etterutdanning som økonomisk er mulig å gjennomføre. Det er i dag ingen faglig etterutdannning som dekker hele urmakerfaget i Norge.

Urmakerfaget som fag er i ferd med å renne ut mellom våre fingre og det er nå en gedigen reduksjon av fagurmakere og verksteder rundt i Norge i dag.

Vi er i stor endring!

Den elementære kunnskap som kreves for å ta vare på våre kulturskatter, er straks borte. Den kolegiale laugsånden er for lengst borte der urmakere sammen ville håndheve den faglige kunnskap. Den er borte. Den lokale gode urmaker med bredde-kunnskap, er også snart helt borte.

Det er i dag sentralverksteder og våre grossister som overtar service der reparasjonspris ofte er langt under forsvarlig inntjeningdnivå. Det er de store fabrikkene som nå har legalisert selektivt salg der ingen andre får adgang til noe som helst og må binde seg til store juridiske vanskelige kontrakter. Fabrikkene styrer priser og inntjening og reklamasjoner øker p.g.a. dårlige kvaliteter. De store blir større og faglig bredde blir borte.
Det er for mange nå vanskeligere å få tak i en pakning til en Omega enn en skjerm til en Mercedes!

Hva skal vi gjøre hvis ikke noen vil reparere mitt gamle arvestykke?

Det var for en tid tilbake en film som viste hva som skjedde hvis vi ikke kan finne en rørlegger når vannet spruter. Hva gjør samfunnet hvis fagmannen blir borte?
Det var da en høyt annerkjent og godt lønnet professor i teoretisk kunnskap som ble helt fra seg.
Hva skjer om vi ikke har snekkere, malere, elektrikkere, murere, rørleggere og urmakere.
Da stopper alt opp!

Hvem som skal fortelle våre politikere at praktiske håndverksfag nå ikke skal bestemmes av akademiens verden, vet ikke jeg, men noen bør si i fra at nå må faget selv få lov til å bestemme sin utdanning lik det som fag gjorde for mange år siden. Innholdet i en fagopplæring ble bestemt av faget selv og kravet til å bestå en fagprøve eller svenneprøve var streng.
Vi fikk gode fagfolk!

Urmakerfaget hadde i årevis 5 års faglig læretid med lærlingeskole på kvelden + mulighet til etterutdanning. Alle de emner en lærling skulle i gjennom ble gjennomgått og trenet på og Norge hadde en meget god fagutdanning sett i forhold til andre land i Eurpopa. Innen urmakerfaget var vi helt på høyde med andre land.
I dag, er vi blandt de dårligste!

Vi har 8 elever som i dag går på den svenske urmakerskolen i Motala i tre år. Meget bra!

Hvorfor kan vi ikke få en tilsvarende skole her i Norge, eller hvorfor kan ikke de nordiske land samarbeide om en felles god fagutdanning? Hvorfor hører ikke byråkrater og politiske akademikere på faget? Fra Hærnes klarte å få alle inn i en felles 3-årig suppe, der alle fag ble likestillt, og der alle skulle ha flere nye fag, ble den resterende faglige utdannning rassert!
De hørte ikke på hva faget selv sa!

Vi må nå tenke nytt og noen må fortelle våre myndigheter om dette. 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.