Startside arrow Nyheter arrow Håndverket blir ikke nevnt. brev fra Lindstrøm 4.8.2015
onsdag 27. januar 2021
Håndverket blir ikke nevnt. brev fra Lindstrøm 4.8.2015 Skriv ut E-post
tirsdag 04. august 2015

Fra Urmakermester Jon J. Lindstrøm har FUN fått følgende hjertesukk:

 

Hva med håndverkene?

Miljøpartiet de Grønne hadde et interviu i Dagsavisen lørdag om kultur,
Her ble håndverk ikke ble nevnt.

les brevet fra Jon Lindstrøm 4.8.2015

 MDG, Oslo v/Lan Marie Nguyen Berg.

 

Hva med håndverkene?

Jeg ser i et interviu med deg i Dagsavisen 1/8 hvor du sier mye bra om kultur og viktigheten av et levende og nært kulturliv i Oslo. I dag kom det enda et interviu i dagsavisen med Kulturbyråd Hallstein Bjerke. Han sier mye bra han også. Men det som forundrer meg er at håndverk ikke nevnes av noen av dere. Det utvidete kulturbegrepet favner vidt om alt fra sport til matlaging, men vi er til min forferdelse i ferd med å glemme håndverkene. Mitt eget fag, urmakerhåndverket står sammen med mange andre små fag i fare for å forsvinne. Er ikke håndverk kultur? Er ikke fysisk arbeid, tilvirking av gjenstander og vedlikehold av dem, med enkelt verktøy og materialkunnskap, er ikke det lenger en viktig del av vår kultur? Håndverket har fulgt menneskeheten fra tidenes morgen. Fordi håndverkene er arbeidsintensive, kan de også beskrives som en form for grønn energi. De har også den egenskapen at håndverkeren må stå personlig ansvarlig overfor sin kunde. Du må kunne se kunden din i øya. Det er det motsatte av fremmedgjort industri, som fråtser i energi og resurser.

Dagens skole med faget Kunst og håndverk, har ført til en akademisering av håndverkene. Elevene blir utdannet til betraktere, ute av stand til å gjøre noe selv, og blir dermed et lett bytte for kjøpesentrenes reklame kampanjer!

Kulturskolene skal ha et tilbud til potensielle håndverkere også. Her skal det finnes tilbud til bearbeidelse av tre, metall og tekstil, samt dyktige veiledere. Grunnlaget for all kultur er basiskunnskapen som trengs for å klare seg selv. Håndverkene kan levere om ikke overflodssamfunnet glemmer dem. Kanskje noe å tenke på for MDG.

Hilsen Jon J. Lindstrøm

 
< Forrige   Neste >

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.